Hükümet tarafından geçtiğimiz yıl kiralardaki sert yükselişi durdurmak için kiralara yüzde 25’lik artış sınırı getirilmişti. İstediği kirayı alamayan ev sahipleri ise kirayı artırmak için ‘kiracı seçmek’ gibi farklı yollara yönelmişti. Ev sahipleri kirayı artırma oyununa bir yenisini daha ekledi.


KİRALIK EVDE “AÇIK ARTIRMA” DÖNEMİ

Kirada şimdi de açık artırma dönemi başlıyor. Ev sahipleri bu oyunla hem kirayı yükseltiyor hem de bir türlü düşmeyen kira fiyatlarını daha da içinden çıkılmaz hala dönüştürüyor.


EV SAHİPLERİNİN YENİ OYUNU

Ev sahipleri ve bazı emlakçılar kiracılar arasındaki kira yarışını kızıştırmak için o oyunu oynamaya başladılar. Açık artırmaya benzeyen sistem kira fiyatlarına doğrudan yansıyor. Özellikle sahibinden olan kira olanlarında ‘açık artırma’ oyunu daha çok göze çarpıyor. Ev sahipleri ‘ilandaki fiyattan daha fazlasını veren var’ diyerek daha fazla kira talep ediyor.


‘YOK MU ARTIRAN’ OYUNUNA VATANDAŞLARDAN TEPKİLER

Ev sahiplerinin yüksek kiralar için giriştiği son oyuna vatandaşlardan da tepki geldi. Bazı vatandaşlar ‘hiç adil değil’ derken bazı vatandaşlar ise abartmamak kaydıyla enflasyon nedeniyle ev sahiplerine hak verdi.

‘KENDİNİZİ KİRACININ YERİNE KOYUN’

‘Açık artırma’ oyununu duyunca şaşıran bir vatandaş ise “Fiyatlar artar öyle olursa. Yine ev sahiplerinin işine yarayacak bu iş. Hiç adil değil bence.” diyerek ev sahiplerini eleştirirken bir başka vatandaş ise ev sahiplerinin acımasızca davrandıklarını belirterek “Kiracının yerine koysalar bir de kendilerini” diyerek ev sahiplerine tepki gösterdi.


‘KOMŞUM AÇMIŞ, BEN BİRAZ DAHA DOYAYIM’ DÖNEMİ

Antalya’da yabancı turistlerin gelmesiyle birlikte ev fiyatlarının ve kiralarının artığını ve yüksek kiralardan dolayı kentten taşınmak zorunda kaldığını söyleyen bir vatandaş ise ‘açık artırma’ oyununa “komşum açken yatamazdı insanlar. Şimdi tam tersi ‘komşum açmış, ben biraz daha doyayım’ diye uğraşıyor insanlar” diyerek tepki gösterdi.  

“BU ETİK DEĞİL, YANLIŞ”

Ev sahiplerinin yeni oyununa tepki gösterenlerin yanında duruma ev sahibi açısından bakan bir vatandaş ise “Her şey ateş pahası olduğu için ev sahibi de haklı ama tabi ki çok fazla abartmamak lazım. Bu etik değil yani yanlış. İnsanlara merhamet etmek gerekiyor ki başkaları da size acımaz” dedi.

“EV SAHİPLERİNİN SUÇU YOK”

Bir başka vatandaşa ise “Ev sahiplerinin de bir suçu yok açıkçası. Çünkü onlar da enflasyona göre kendilerini geçindirmeye çalışıyorlar. Ama öğrenciler bu konuda çok fazla eziliyor” dedi.

UZMANLARDAN UYARI

Ev sahiplerinin bu oyununa karşı uzmanlardan vatandaşlara uyarı geldi. Uzmanlar, açık artırma oyununa yönelen ev sahiplerini Ticaret Bakanlığı’nın ilk müdürlüklerine şikayet edilmesi yönünde uyardı.

Editör: TE Bilisim