Güvensizlik ya da sahiplenme duygusundan kaynaklanan kıskançlık eşler arasında sıklıkla gözlenen, bazen ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle bireyler arasında yaşanan tartışmalar evlilik içerisinde boşanmayla sonuçlanırken, ilişkilerde de ayrılıkla sonuçlanabiliyor. Geçtiğimiz yılın verilerine göre, 174 bin 85 çift boşanırken bunların yaklaşık yüzde 2'lik kısmı kıskançlık yüzünden ayrıldı. Psikolog Rukiye Karaköse ve Avukat Cesim Parlak kıskançlıkla ilgili çiftleri uyarılararak değerlendirmelerde bulundu.

TERK EDİLME KORKUSU KISKANÇLIĞA NEDEN OLMAKTA

Kıskançlık durumunun büyük oranda kişinin kendisine bağlı sebeplerden dolayı kaynaklandığını belirten Dr. Klinik Psikolog Rukiye Karaköse, şunları söyledi: "Partnerler arasındaki kıskançlığın birden fazla sebebi var. Kişinin özgüveni düşükse kıskanmaya daha meyilli olabiliyor. Çok kıyaslanarak ve aşağılanarak büyütülmüşse bunun da izleri kişilikte yer edebiliyor. Aşırı değersizlik duygusu yaşayan insanlar kendini sıkça karşı cinsle kıyaslar ve kendi eksiklerini bularak terkedileceğine dair senaryolar yazarak bunlara inanır. Eşin başkalarına flörtöz davranışları, partnerine ilgisizliği ve onu başkalarıyla kıyaslaması da buna sebep olabilir. Terkedilme ile ilgili aşırı korkular taşıyan insanlar da aşırı kıskançlık gösterebilmektedir.

SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR İSE PSİKOLOG DESTEĞİ ALINMALI

Başka insanları ilişkisine tehdit olarak algılayan insanlar kıskanmaya meyillidir. Paranoid şizofreni gibi muhakeme bozukluğuna sebep olan bazı hastalıklarda da aşırı kıskançlık görülmektedir. Madde kullanımı da paranoid tepkilere ve kıskanmaya sebep olabilmektedir. Bir ilişkide kıskançlık sorunu varsa ve iki kişinin çabasıyla, gayretiyle de çözülmüyorsa mutlaka bir psikoterapi desteği alınmalıdır. Psikoterapi ile kişi kıskançlığın kendi iç dünyasından kaynaklı sebeplerini keşfeder ve bu duygusunu yönetmeyi öğrenir.

SOSYAL MEDYA KISKANÇLIĞA NEDEN OLMAKTA

Kıskançlığın 2021'deki boşanmalarda önemli bir paya sahip olduğunun altını çizen Avukat Cesim Parlak ise şunları söyledi: "Kıskançlığa dayalı boşanma özellikle erkeklerde, kadınlara yönelik fiziksel şiddete varma boyutuna kadar gelmektedir. Boşanma sebebi olarak; kıskançlık tek başına bir etken olarak gösterildiği gibi, sosyal medya ağlarında aktif olan eşler daha çok kıskanılıyor.

BOŞANMALARIN ÇOĞU KISKANÇLIK YÜZÜNDEN

Kıskançlık davranışları aşırıya kaçabiliyor ve taraflar birbirlerini başkalarının yanında rencide edebiliyor. Kıskanç erkek ya da kadın kadın eşine karşı küçük düşürücü sözler söyleyebiliyor, kişilik haklarına saldırabiliyor. Dolayısıyla bu durum karşımıza fiziksel saldırı ya da psikolojik baskı olarak çıkıyor. Özellikle 2021 yılı boşanma verilerine göre, 174 bin 85 kişi boşandı ve bunun büyük bir kısmı kıskançlıktan kaynaklanıyor.

KISKANÇ EŞ TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİR

Kıskançlık davranışları karşı taraf açısından rencide etmeye, kişilik haklarına saldırıya dönüşmüş; psikolojik ve fiziksel olarak herhangi bir şiddet söz konusu ise karşı taraf tazminat ödemek zorunda bile kalabilir. Eğer kıskançlık karşı taraf açısından bir baskıya dönüşmüyor ve onun hayatını kısıtlamıyorsa makul düzeyde sahiplenme duygusunun yansıtılması düzeyinde kalıyorsa, aşırı kıskançlık niteliğinde sayılmıyor ve taraflar tazminat ödemek zorunda kalmıyor."

Editör: TE Bilisim