Türk mutfağının vazgeçilmezi, sokak lezzetlerinin ise efsanesi kuzu kokoreç, artık artan fiyatıyla dikkat çekiyor. Son bir yılda yaklaşık 3 katı artan kokoreçin fiyatı 10 liraları buldu. Geçtiğimiz yıl 25 lira civarlarında satılan kuzu kokorecin fiyatı bu yıl 75 ile 100 lira arasına çıktı. Müşteriler gibi ustaları da üzen artışların et, malzeme ve gider girdi maliyetlerinde artışın yanı sıra kuzu kesiminin az olmasından kaynaklandığı ifade edildi.

170 TL'LİK ÜRÜN 400 TL OLDU

Kokorecin eskiden bir aperatif olduğunu söyleyen bir usta, gelen müşterinin bir ayran bir kokoreç alıp gittiğini ancak şimdi onun da lüks olduğunu söyledi. Aldıkları ürünlere zam geldiğinden dolayı kendilerinin de zam yapmak zorunda kaldıkalrını aktaran kokoreç ustası, "Geçtiğimiz yarım ekmek 24 liraydı, şimdi 75 lira oldu. Geçen sene kasım ayında 170 liraya yaptırdığım özel ürünün bana gelişi 400 lira oldu" diye konuştu.

YARIMI 100 TL'Yİ BULDU

Et fiyatlarına zam geldiğini belirten bir başka işletme sahibi ise çeyrek ve yarım ekmek fiyatlarını aktardı. İşletme sahibi, "Yarım ekmek 100 lira, çeyrek 55 lira onlar da başlangıç fiyatlarıyla. Porsiyon da 140 lira. Meşe kömürü geçen sene 8 liraydı, bugün 25 lira. Uykuluğun kilosu ortalama 250 liraydı bugün 500 liraya yükseld" dedi.

KUZU KESİMİ AZLIĞI

Kuzu kesiminin az olduğunu belirten bir işletme sahibi ise malzeme sıkıntısı çektiklerini ifade etti.

Editör: TE Bilisim