Yaklaşık 3 yıldır koronavirüs salgını ve önlemleri nedeniyle tüm dünyada neredeyse hiç görülmeyen influenza (grip), rinovirüs, adenovirüs, parainfluenza gibi solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüsler, bu yıl eskisinden daha hızlı ve mevsiminden de önce görülmeye başlandı. 

VİRÜS FIRTINASINA DİKKAT!

Güney yarım kürede özellikle Avusturalya, grip sezonuna çok şiddetli bir giriş yaparken geçtiğimiz hafta İngiltere’de ülke vatandaşları bu kış beklenen virüs fırtınasına karşı uyarıldı.

Bağışıklık Sistemi Koronavirüs ile Nasıl Mücadele Eder?

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), İngiliz vatandaşlarını kendilerini bekleyen 'zor kış' konusunda uyardı ve hem COVID hem de gribin bu kış ölümcül tehdit olduğuna dair güçlü belirtiler olduğunu kaydetti. Kulak Burun Boğaz Uzmanı(KBB) Prof. Dr. Aytuğ Altundağ ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ersin Günay ise Ekran Haber'e özel önemli açıklamalarda bulundu. 

Kulak Burun Boğaz Uzmanı(KBB) Prof. Dr. Aytuğ Altundağ,

Kışa giriş başlarken üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış yaşanmakta. Sadece Covid-19 olarak değil infuluenza-rino virüs kış aylarında çok daha fazla kendini göstermekte.

COVİD BU YIL DAHA KONTROLLÜ 

Özellikle aşılamanın artması toplumun bir kısmının gerek aşılarla, gerek bu enfeksiyonu geçirerek doğal bağışıklık kazanması yoluyla, bu yılki Covid dalgasının bir önceki yıllara göre daha kontrollü olacağı düşünülüyor.

Virüs fırtınası geliyor! İngiltere'den korkutan uyarı: 20 bin kişi hayatını  kaybedebilir... - En Son Haberler

OMİCRONUN ALT VARYANTLARINA BAKILMALI

Tüm dünyadaki hesaplamalarda ve modellemelerde bunun üzerinden gidiliyor. Burada beklenilen Covid'in, Omicron varyantının alt varyantları arasında hangilerinin etkili olacağı. BA-5, BA-6 ya da BF-7 mi artmaya başlayacak, hangisi daha etkili olacak, bunlarla ilgili çalışmalar tüm dünyada devam ediyor.

VİRÜSLER DAHA ÇOK HİNDİSTAN VE SİNGAPUR’ DA YAYILMAKTA

Şu anda Hindistan ve Singapur gibi ülkelerde Omicron'un alt varyantları daha hızlı yayılmakta. Bu alt varyantların biraz daha dirençli olduğu görülüyor. 

ALT VARYANTLAR İNCELENMELİ

Burada aşılamadan kaçacak alt varyantları incelemek gerekiyor. Daha önce bağışıklık kazanmış bireylerde, hangi varyantlar etkisini gösterebilir bunlara da bakılması gerekiyor.

Önümüzdeki kış mevsimine dikkat! Aynı anda hem grip hem de koronavirüs  tehlikesi

OKULLARDA ENFEKSİYON DAHA HIZLI YAYILIYOR

Özellikle okullar açıldığı için, çocukların toplu halde bulunduğu ortamlarda, enfeksiyonların daha hızlı yayılması mümkün.

VİRÜSLERE KARŞI FARKINDALIK ARTTI

Ancak şunu öngörüyoruz; en azından artık tüm dünyada bireylerin virüslere karşı farkındalığı daha çok arttı. Bir hastalık esnasında korunma  önlemlerinin neler olduğunun bilincinde olması, enfeksiyonel hastalıklardan korunmak için büyük bir etken.

KÖTÜ BİR SÜREÇ BEKLENMİYOR

Hem de toplumun çoğunluğu bu virüsle enfekte olduğu için ve alt varyantlar bir öncekilere göre daha hafif varyantlar olduğu için, risk grupları dışında çok kötü bir süreç beklenmiyor.

GRİP VİRÜSÜNE DİKKAT!

Bu yıl grip virüsüne dikkat etmek gerekebilir. Grip virüsünün, son yıllarda Covid-19'un baskın virüs olmasından dolayı bu sistemde daha saldırgan bir viral suç olarak gelirse sert bir grip dalgası yaşamamız daha olası görünüyor.

Koronavirüs ile mevsimsel grip arasındaki önemli farklar neler?

RİSKLİ GRUPLAR ÖNLEM ALMALI!

Grip virüsü konusunda özellikle riskli grupların, havaların soğumasıyla beraber biraz daha dikkatli olması gerekmektedir.

VİRAL DALGALARA DİKKAT!

''Tüm odağımızı sadece covide odaklamamalıyız. Kış aylarındaki grip enfeksiyonunda ciddi bir hastaneye yatış vakalarının kasım ayı gibi karşımıza çıkması mümkün olabilir. Sonrasında yine aralık sonu ocak aylarında viral dalgalara dikkat etmek gerekecektir'' ifadelerini kullandı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ersin Günay;

COVİD-19’da şu anda gördüğüm kadarıyla bir artış henüz yok. Diğer üst solunum yolu virüslerini biraz daha sık görüyoruz. Havalar soğuduğunda ve kapalı ortamlarda  kalma süresi arttıkça COVİD dahil diğer virüslerin hastalık sıklığı artacaktır. Ancak şu anda kötüye gidiş henüz yok.

''HASTALAR ARTIK PCR VERMEK İSTEMİYOR''

Semptomlar COVİD ve diğer etkenlerde benzer, o nedenle hastalar tetkik vermek (PCR) pek istemiyorlar veya COVİD’den şüphelenmiyorlar.

''KAPALI ALANLARDA MASKE TAKILMALI''

Günay ''COVİD tamamen sona ermedi. Virüsün eskisine göre zayıflamış olması ve aşı dahil diğer önlemlerin (kapalı ortamlarda maske takmak gibi) alınmış olması hala etkili bir korunma olarak görünüyor. Bu nedenle ek hastalığı olanlarda influenza (grip) aşısının ve zamanı gelmişse ihmal etmeden COViD aşısının yapılmış olması ve kışın yaklaşıyor olması ve havalandırması sorunlu olabilecek kalabalık ortamlarda özellikle maske takmanın hastalık bulaşını engelleyeceğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim