Gün içinde vücut hücrelerine ve bağışıklık sistemine saldıran serbest radikallere çokça maruz kalıyoruz. Serbest radikallerin neden olduğu zararlı etkiden korunmak için ise antioksidanların tüketimi oldukça önemli hale geliyor. Gizli kahraman kuersetin ise diyette en fazla bulunan flavonoid olarak karşımıza çıkıyor. Kuersetin serbest radikalleri temizlediğinden, yapılan araştırmalarda kanser gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olabileceği,bir dizi hastalık ve durumun temel nedeni olarak görülen kronik inflamasyonu azaltabileceği yönünde sonuçlar olduğu düşünülmektedir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Zıraplı

Kuersetin hakkında açıklamalarda bulunan ve alerjik hastalara etkisine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Zıraplı, ''Kuersetin (Quercetin), birçok bitkinin kabuklarında yaygın olarak bulunan kimyasal bir pigmenttir.  Vücutta bilinen en önemli etkisi antiokidan özelliğidir'' dedi.

''VÜCUT İÇİN ÇOK FAYDALI''

Genel olarak bakacak olursak kalp hastalıkları, kanser, alerji, obezite, karaciğer hastalıkları, sepsis ve enfeksiyonlar başta olmak üzere vücut için çok faydalıdır. Siyah ve yeşil çay, elma, şalgam, kırmızı ve sarı soğan, yaban mersini, koyu kiraz-vişne, frenk Üzümü, brokoli, biber ve kereviz, keçiboynuzu, dereotu, rezene ve kırmızı hindiba gibi besinlerde kuersetin antioksidanını görebiliriz.

Mucize antioksidan: Kuersetin nedir ve hangi besinlerde bulunur? Kuersetin  ne işe yarar? - Sağlık Haberleri

''BÜYÜK ŞEHİRLERDE YAŞAM SÜRENLER DAHA ÇOK DİKKAT ETMELİ''

Antioksidanlar vücudumuzu serbest radikallerden korumakla yükümlüdür. Serbest radikaller ise vücutta hastalık riskini artıran ve yaşlanmayı hızlandıran kararsız moleküllerdir. Çevre kirliliğine maruz kalmak, sigara içmek, radyasyon, kimyasal toksinler, sera gazları gibi faktörler serbest radikallere katkı sağlayabilir. Dolayısıyla büyük şehirlerde yaşam süren insanların beslenmelerinde antioksidanlara özellikle yer vermeleri gerekir. 

KUERSETİNİN FAYDALARI: ENFLAMASYONU AZALTIR

Enflamasyon, vücudun stres ve yaralanmalara verdiği doğal tepkidir ve genelde vücudun iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kronik iltihaplanma vücudunuz için zararlı olabilir ve belirli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Araştırmalar kuersetinin iltihabı azaltmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda kuersetin kanser riskini de azaltıyor.

NÖROLOJİK HASTALIKLARI ÖNLER

Kuersetin, Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Oksidatif stresin, nörodejeneratif hastalıkların gelişimine katkıda bulunduğu biliniyor. Ve vilcutta serbest radikal dengesizliği olduğunda ortaya çıkıyor. Kuersetinin antioksidan özellikleri ise serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olarak sağlığınıza katkıda bulunuyor. 

Alerjik semptomlarınızı azaltarak baharın tadını çıkarma vakti | Eczacı  Dergisi

ALERJİ SEMPTOMLARINI HAFİFLETİR

Alerjik etkisiyle alakalı çok fazla çalışma olup, özellikle cilt ve solunum yolları alerjilerinde kuersetinin çok önemli olduğunu vurgulayan Tuğba Zıraplı, ''Histaminin hücrelerden salınmasını kısıtladığı için alerji semptomlarmın giderilmesinde etkili olabileceğini gösteriyor. Bu mucizeyi maddenin anti-alerji özellikleri bronşit ve astımı tedavi etmeye de yardımcı olabileceğini işaret ediyor'' dedi.

''KAS VE EKLEM AĞRILARINI HAFİFLETİR''

Kuersetin kan dolaşımını iyileştirerek kolesterol ve yüksek tansiyonun düşmesini sağlayarak kalp ve damar sağlığını iyileştirir. Ayrıca spor yapan bireylerde de eklem ve kas ağrılarında kullanıldığında ağrıları hafiflettiği belirtilmiştir.

''GÜNLÜK KULLANIM DOZUNA DİKKAT EDİLMELİ''

Bu kadar faydalı etkilerinin yanında günlük kullanım dozuna dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Tuğba Zıraplı, ''Yapılan çalışmalarda günlük alınması gereken maksimum doz 1000 mg olarak belirtilmiştir. Uzun süre günlük 1000 mg üstünde kuersetin alan bireylerde baş ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlar görülmüştür.  Alınması gereken miktarların kişiden kişiye değiştiğini unutmayınız. Bir diğer nokta ise kullanılan ilaçlarla etkileşime girme riski olabileceği için doktor veya diyetisyeninize sormadan tüketmeyiniz'' şeklinde konuştu.

Quercetin (Kuersetin) Nedir? Faydaları Nelerdir? | CildimveBen


 

Editör: TE Bilisim