Adıyaman Valiliği, İpekyolu Kalkınma Ajansı destekleriyle Kahta Kaymakamlığının ev sahipliğinde düzenlenen Kommagene Bienali, Nevali Çori açıklarında Kâhta sınırlarında bulunan bir ADA üzerinde “hayali bir uygarlık” yaratma fikri ile yola çıktı. Ana mekân ADA olmak üzere Nemrut Zirvesi, Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü gibi mekanlarda sanatçıların, sergileri ve doğal malzemeler kullanarak yaptıkları eserleri sergileniyor.

Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı, bu yıl ilk kez düzenlenen Kommagene Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Teması “Hayali Bir Uygarlık” olan bienalde, 23 ülkeden 53 sanatçının eserleri sergileniyor. 20 Ekim’e kadar sürecek bienalde sanatçıların eserleri, başta Nemrut Tümülüsü olmak üzere, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Arsemia, Kahta Kalesi ve Fırat Nehri üzerinde Atatürk Barajı sonrası oluşan 5 adada sergileniyor. 

GAZİHAN DEDE SU SPORLARI MERKEZİ

Üç tarafı sularla çevrili olan Adıyaman, GAP Bölgesinin adeta cazibe merkezi konumunda bir kent. Adıyaman’da kültür turizmin yanında su sporları da gelişmeye başladı. Gazihan Dede mevkiinde İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın da destekleriyle hizmete sunulan su sporları merkezi şimdiden sporcuların ve takımların dikkatini çekmiş durumda. Ulusal ve uluslararası su sporları müsabakalarına ev sahipliği yapacak olan Su Sporları Merkezinde Kürek, Kano, Yelken, Yüzme ve çeşitli su sporları yapılıyor. Adrenalin tutkunlarının ve gençlerin sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılayacak olan Su Sporları Merkezi,  bölgede spor turizmin de gelişmesine katkı sağlayacak. Birçok spor dalında büyük başarılar elde ederek milli sporcular yetiştirmeyi başarmış olan Adıyaman, şimdilerde antrenörlerin özverili çabalarıyla su sporlarında yeni başarılar elde etmeye devam ediyor. Su sporları merkezinde sporculara yönelik düzenlenen kurslarda yetişen başarılı sporcular, Türkiye’de düzenlenen yarışmalarda şimdiden önemli dereceler elde ederek kısa sürede önemli başarılar kazandı. 

ADIYAMAN’DA TURİZM SEKTÖRÜNÜN CANLANDIRILMASI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı Adıyaman Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi kapsamında önemli çalışmalar yürütüldü. Adıyaman'da yaklaşık 8 milyon avroluk proje kapsamında kent merkezinde Kommagene Kültür Merkezi'ni inşa edildi. Bunun yanında; Karakuş Tümülüsü, Cendere ve Kızılin köprüleri, Kahta Kalesi, Palanlı Mağarası, Arsemia, Taşgedik, eski Besni ve Kuyulu Ören yerlerinde yöre mimarisine uygun olarak karşılama merkezleri yapıldı. Adıyaman’ın turizmde hak ettiği noktaya gelebilmesi ve turizmin 4 mevsime yayılması amacıyla destinasyon planlaması, saha analizleri, araştırmalar, yurt içi ve yurt dışı tanıtım ve promosyon faaliyetleri ile turizm paydaşlarına yönelik eğitimler ve fuar katılımları ayrıca planlanıyor. Turizme yönelik yapılan çalışmalarla, Adıyaman'da turizm alanında önemli değişim ve gelişmelerin yaşanarak turizmden elde edilen katma değerin artırılması amaçlanıyor.

TUZ HANI

Adıyaman'da 1800'lü yılların başında inşa edilen Tuz Hanı, kent turizmine katkı sağlayacak hale getirildi. İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle restorasyonu tamamlanan yaklaşık 200 yıllık Tuz Han’da 24 dükkan, toplam 40 yatak kapasiteli 19 otel odası, çok amaçlı salon, sosyal alan ve restoran yer alıyor. Kommagene Krallığı başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman'da, turistik değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Birçok yerli ve yabancı turistin alışveriş yapmak için gezdiği tarihi Oturakçılar Pazarı içerisinde yer alan Tuz Hanı'nda İpekyolu kalkınma Ajansı’nın da desteğiyle  başlatılan restorasyon çalışmaları sona erdi. Yaklaşık 200 yıllık tarihiyle ziyaretçilerine farklı bir atmosfer sunması hedeflenen handa, otel odaları, resepsiyon, dükkanlar, sosyal faaliyetlerde kullanılmak üzere geniş avlu ve 2 katlı restoran yer alıyor.

Editör: TE Bilisim