İstanbul'da 1999 yılı öncesinde inşa edilen bir apartmanın sakinleri, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilde büyük yıkımlara sebep olan depremlerin ardından, olası marmara depremi konusunda tedirginlik yaşayarak binalarına deprem dayanıklılık testi yaptırmak istedi. İnternet üzerinden konuya ilişkin araştırma yapan vatandaşlar, 'TOKİ Analiz' isimli bir siteye rastladı. Sitedeki kişiler bütün karot testlerini detaylıca anlatarak ve bir ön ödeme koşulu olduğunu belirterek, bina sakinlerine fiyat verdi.

PARANIN YÜZDE ELLİSİNİ PEŞİN İSTEDİLER

Kat başı 4 bin TL, 5 kat için ise toplam da 20 bin TL isteyen dolandırıcılar, paranın yüzde 50'sini peşin alacaklarını söyledi. Bina sakinleri bu kişilere 10 bin TL para gönderdi. Karşı tarafın üst üste para istemesi üzerine mağdurlar, o an dolandırıldıklarını fark ettiklerini söyledi. 

DOLANDIRMAYA DEVAM EDİYORLAR

Dolandırıcıların hala insanları tuzağa düşürmeye çalıştığını, aynı numara ve site üzerinden insanlarla iletişime devam ettiğini söyleyen bina sakinlerinden biri, "Kişilerle yeniden iletişime geçtim, bu kez yeni bir teklifle gittim, ancak, mobil banka ya da atm yok, parayı elden teslim etmek istiyorum dedim. Onlarda bunu kabul etmediler" dedi.

'ÖZEL MÜHENDİS FİRMA 50 BİN CİVARINDA'

Araştırmaları sonucunda bu testi belediyenin ücretsiz olarak da yaptığını öğrenen mağdur vatandaşlar, "10-15 bin TL uygun bir miktar. Özel mühendis firmaları bu işi en az 50 bin TL'ye yapıyor. 10 binlik yerler kesin dolandırılma garantili" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim