Ekran Haber'in edindiği bilgiye göre, Rekabet Kurumu, 2021'de D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.'ye (Hepsiburada) yönelik soruşturma başlattı. Ancak soruşturmanın başlamasının ardından şirket çalışanlarınca delil olarak değerlendirilen WhatsApp verilerinin silinmesi engellenmeye çalışıldığının tespit edilmesi sonucu şirkete idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

WHATSAPP GRUBUNDAKİ KONUŞMALAR

Haziran 2022'de tamamlanan incelemede, kurul rapotörlerinin inceleme günü gittiği şirkette, çalışanların anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden oluşturulan bir grupta konuşmaların yer aldığı belirtildi. Kişiler arasında geçen konuşmaların detaylı incelemesinde bazı çalışanlarda verilerin bulunmadığı bazılarında ise yer aldığı tespit edildi.

Söz konusu yazışmalarda ise, ''(…..): “Bu kısmı siliyorum” (…..): “evet” (…..): “herşeyi temizlicem ben birazdan”,  (…..): “Sizler de silin”,  (…..): “tamamm” (…..): “sizde uçurun”,  (…..): “Aynen silin”,  (…..): “whatsupp anlamında”,  (…..): “Tüm konuşmaları silsek?”,  (…..): “pcden silmeyin. Konuşmaları evet silin ama gruplardan çıkmayın”,  (…..): “okey”  ifadelerine rastlandı.

'ÇALIŞANLAR KENDİ YAZIŞMALARINI SİLMİŞ OLABİLİR'

'Yerinde İnceleme Tutanağı'nda, Hepsiburada’nın temsilcisi tarafından yapılan savunma da yer aldı. Söz konusu temsilcinin, yerinde inceleme olacağı ve tüm çalışanlara bilgisayar ve cihazlarından herhangi bir şekilde silme işlemi yapmamaları konusunda uyarıda bulunulduğu kaydedildi. Bazı şirket çalışanlarının kendi aralarındaki yazışmaları silmiş olabileceği denilerek "Sirkülasyonun yüksek olduğu müvekkilde söz konusu çalışanların bazıları çok kısa süredir çalışmaktadır. İnceleme kapsamında yer alan tüm çalışanlar tarafından bir silme işleminin gerçekleştirilmemiş olduğu ve silinmiş olması muhtemel bilgilere diğer cihazlardan ulaşılabileceği de belirtilmelidir. Bu nedenle bu durumun yerinde incelemenin engellenmesi olarak değerlendirilmemesini ifade etmek isteriz" ifadelerine yer verildi.

KURULDAN 'UYARI' HATIRLATMASI

Soruşturma öncesi incelenecek mobil cihazlar, bilgisayarlar üzerinde herhangi bir verinin silinmemesi gerektiği konusunda uyarı yapıldığı hatırlatılan raporda bazı yazışmaların incelemenin devam ettiği sırada silindiği tespit edildi.

BİNDE 5'İ ORANINDA CEZA

Kurul, soruşturma kapsamında D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’nin yerinde incelemeyi zorlaştırdığına ve engellediğine karar verdi. Bu nedenle şirkete 2020 yılı gayri safi gelirlerinin 1000'de 5'i oranında idari para cezası verilmesine oy birliği ile hükmetti.

İŞTE O KARAR METNİNİN TAMAMI

Karar_22-03-35-16.pdf

Editör: TE Bilisim