Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün, tarımsal hasılayı artırmaya, sulama yapılarının ise ekonomiye kazandırmaya yönelik “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Aracılığıyla Yaptıracağı Tarımsal Sulama Amaçlı Yapıların Finansman Maliyetlerinin Karşılanmasına İlişkin” karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tarımda devrim yaratacak bu kararı,  Muş Vakfı Genel Başkanı ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Orhan Sami Gültekin, Ekran Haber'e değerlendirdi.

Ankara Haberleri - Tarımsal hasıla 4 milyarı aştı - Yerel Haberler

Tarımsal hasılayı artırmaya yönelik sulama yapılarını ivedilikle milli ekonomiye kazandırmak üzere DSİ Genel Müdürlüğünce Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) yaptırılan söz konusu yapılar için oluşacak finansman maliyetlerinin karşılanmasına ilişkin hususlar düzenlenleyen kararla ilişkin konuşan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Orhan Sami Gültekin:

VAKIF OLARAK BİNLERCE ÖĞRENCİYE BURS VERİYORUZ!

Yaptığım çalışmaları destekleyen bir grup, beni 9 yıl önce Muş Vakıf Başkanlığına getirdi. Dokuz yıldır da doktor kimliğimin yanı sıra bu görevle uğraşıyorum. Vakıfta tecrübe kazandık, çok güzel şeyler yaptık. Önce binamızın boyanmasını, badana yapılmasını, eğitim salonlarının oluşturulmasını, oturup sohbet etme salonlarını, ders çalışma kütüphanesini ve restoran bölümlerini yaptık. Bizlerde talebe kardeşlerimiz ile birlikte restoran bölümünde yemek yiyoruz. Aynı zamanda ilk burs vermeye başladığımız dönemde 54 talebeye burs verirken, şu anda 1200 talebeye burs veriyoruz. Bunu yaparken ekonomisi zayıf insanlara vermeye çalışıyoruz yani bizim için bir hatır gönül işi değil.

Muş Vakfı (MUŞVAK) – Muş'tan nefes alan Muş'a nefes vermeli

MUŞ OVASI'NIN SULANMASI HAKKINDA YAPTIĞIMIZ BAŞVURUDAN 'RED'  CEVABI ALDIK!

Biz bundan biraz zaman önce üç tane projeyle Muş'a gittik. Konulardan biri, 1071'den beri sulanmayan Muş Ovası'nın sulanması konusunda gerekli çalışmaları yapmak üzereydi. Gerek siyasilere, gerek sivil toplum örgütlerine, gerek daire müdürlerine veya idari müdürlere müracaatlarımızı yaptık. Üniversitede hocalarıyla da toplantılar yaparak ilgili yerlere Muş Ovası'nın artık sulanması gerektiği konusunda dileklerimizi ilettik. İlk başta bu konuda red cevabı aldık ama yılmadık.

Alparslan-2 Barajı Muş Ovası'na hayat verecek Sayfa 1 | TRT Haber Foto  Galeri

İKİNCİ DENEMEMİZDE ONAY ALDIK!

Sonrasında Cumhurbaşkanımız  ve gerekli daire müdürlerimiz, bakanlarımız Muş Ovası'nın da sulanmasını kendi devlet protokolüne aldılar. Biz burada Maliye Bakanı Nurettin Nebati Bey'den çok istifade ettik, çok yardımlarını gördük. Kendisi hem Muş'u devlet planlamaya koydurdu. Hem de Devlet Su İşleri'nden alıp TOKİ'ye bizi kaydırdı.

TARIMSAL SULAMA YAPILARI İVEDİKLİKLE TAMAMLANACAK

Buna göre, 2022 ve 2023 yılları yatırım programlarında yer almak ve kararda ekli listede yer verilen işlerle sınırlı kalmak kaydıyla, tarımsal sulama yapıları DSİ Genel Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye yaptırılabilecek.

Orhan Sami Gültekin – Muş Vakfı (MUŞVAK)

143 SULAMA PROJESİ

Anılan listede, çeşitli illerde 143 sulama projesi bulunuyor.

DSİ Genel Müdürlüğünce uzun vadeli ödeme planına göre yaptırılan işlerin yapım maliyetleri (TOKİ hizmet bedeli dahil) Genel Müdürlük bütçesinden TOKİ’ye, finansman maliyetleri ise gelir kaybı ödemeleri kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığınca TOKİ adına Ziraat Bankasına ödenecek.

TOKİ, DSİ Genel Müdürlüğünden temin ettiği yapım maliyeti tutarlarını, Ziraat Bankasından kullandığı finansman koşullarına bağlı olmak üzere bankaya vadesinde ödemekle yükümlü olacak.

ÖDEMEYE İLİŞKİN İŞLEMLER YILLIK İNCELENECEK!

Karar kapsamında yapılan ödeme ve ödemeye ilişkin işlemlerin yıllık bazda Hazine Kontrolörleri Kurulunca inceleneceği bildirildi. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce DSİ Genel Müdürlüğünce TOKİ’ye yaptırılmasına başlanan tarımsal sulama yapılarının tamamlanmayan kısmı bakımından da Karar hükümleri uygulanacak.

Muş Ovası'nda bahar ve kış mevsimi aynı anda yaşanıyor

MUŞ KAYBETTİĞİ 1000 YILI GERİ KAZANACAK!

Muş bu kaybettiği bin yıllık dönemi önümüzdeki dönemde kazanacak.  Düşünün Muş ovası sulanıyor ve geliri altı kat artıyor. Artık insanlar da buraya gitmekten zevk alacaklar, kaçmaktan değil. Böylelikle terörün de önü kesilecek. Ekonomisi düzelen, geliri yükselen bir çiftçi, köylü çocuğumun teröre gitmesine müsaade eder mi? Biz de bir noktada vatan, millet, memleket için de bir yatırım istiyoruz. İkinci olay ise Muş'u turizme açacağız.

''MUŞ 10 YIL SONRA TANINAMAYACAK HALE GELECEK''

Türkiye'ye gelip ahlaki ve misafir sevgisi yönünden de Muş sayılı şehirlerden bir tanesi olacak. Çünkü hakikaten tabiatı çok güzel ve Türkiye'nin üçüncü dümdüz ovası olan bir yer. Muş Ovası, Malazgirt Ovası, bulanık ovasını da birleştirdiğimiz zaman 785 bin dönüm arazi sulanabiliyor ve sulandığı zaman da beş kat, altı kat verimliliği artıyor. Bunu da turizm verileriyle eşleştirdiğimiz zaman 10 yıl sonra Muş tanınamayacak hale gelecek.

Muş vakfı Başkanı Dr Orhan Sami Gültekin - YouTube''SULAMANI DİZAYNI İÇİN ÖĞRENCİLER YETİŞTİRECEĞİZ''

Böyle bir sulama dizaynı gelirse de ara elemana ihtiyaç olacak. Yani lise bazında dört yıl çocuklarımızı teknik liselerde okutup, bu işlevlerin yani sulama projelerinin rahat yapılabilmesi için arkadaşlarıma hayvancılık ve tarım alanında okul açtırmak istiyorum. Bunun da müsadesini aldık ve devlet bize 12 derslikli okul yapacak. Biz de onların teknik laboratuvarlarını açacağız. Yani tarım artık teknolojiyle yapılacak.

Muş Haberleri | Son Dakika Muş Gelişmeleri - Mynet

''ÇALIŞMALARIMIZI DİNAMİK TUTACAĞIZ''

Amerika'da, Avrupa'daki gibi strateji enstitüleri kuracağız gerekirse ve takip edeceğiz. Çalışmaları dinamik tutup memlekete faydanın olmasını sağlayacağız. Bu yüzden yaptığımız çalışmaların hem vakıf olarak hem de bireysel olarak destekliyorum. Muş Ovası'nın sulanma kararını alan herkese çok teşekkür ederim.”

Editör: TE Bilisim