‘Travma yaşadıklarımızdan çok, maruz kaldıklarımızdır’
Taksim’de meydana gelen hain bombalı saldırıda 6 can kaybı yaşanırken, 81 kişi de yaralandı. Korkunç saldırı tüm Türkiye’yi derinden sarsarken uzmanlar olayı yaşayan ve tanık olanlar üzerinde psikolojik etki bırakabilecek durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Travmaların yaşananlardan çok maruz kalınanlar olduğunun altını çizen Psikolog Elif Akyasan, verilen tepkilerin normal olduğunu ve duyguların tüm açıklığıyla yaşanması gerektiğini belirtti. Ekran Haber özel...

Pandemi sürecinin mental yorgunluğu tüm toplumu etkilemişken ardı ardına gelen doğal felaketler de yaşanan travmayı artırıyor. Öte yandan dün Taksim'de yaşanan hain terör saldırısı tüm Türkiye’yi yasa boğarken, yaşanılan olumsuz durumların bireylerin psikolojik direncini düşürerek karamsarlık ve kaygıyı yükselttiği uzmanlar tarafından açıklandı. Bireylerin ruh sağlığı üzerinde doğrudan etkileri olabilen doğal felaketler sonrasında travma sonrası stres bozukluğu belirtilerinin görülebileceğine dikkat çeken Psikolog Elif Akyasan önemli değerlendirmelerde bulundu.
Psikolog Elif Akyasan
Travmanın göreceli olduğunun altını çizen Psikolog Elif Akyasan, ''Travma, bireyin fiziksel ya da duygusal olarak zararlı veya yaşamı tehdit edici olarak tecrübe ettiği, olumsuz etkileri olan bir olay veya durumun bireyin zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal işleyişini ve iyilik halini altüst etmesidir'' şeklinde konuştu.
''TRAVMA YAŞADIKLARIMIZDAN ÇOK MARUZ KALDIKLARIMIZDIR''
Yakın zamanda tüm insanları etkileyen ve ülkemizde sivilleri hedef alan patlama bir travma durumu örneğidir. Meydana gelen bu patlama, bireylerin yaşamış olduğu yaralanmalar farklı şekillerde ve farklı klinikler olarak karşılaştığımız durumlardır. Yaşanan saldırı; şok, üzüntü, öfke, endişe, suçluluk, umutsuzluk, korku, aşırı sinirlilik, donukluk, kaygı, karamsarlık gibi aynı anda bir çok duygunun karmaşık şekilde ortaya çıkmasını tetikler. Unutmayalım ki travma aslında yaşadıklarımızdan çok maruz kaldıklarımızdır.
KAYBETME KORKUSU İNSANLARI TETİKLİYOR
Engel olamadığımız şeyler travmaya neden olur. Dolayısıyla gözlemlerime göre o an’a şahit olmayan bir çok kişi orda yaşanan görüntülere maruz kalarak aslında travmaya da maruz kalıyor. Buda beraberinde kaygı bozukluğunu peşinden getiriyor. Bir çok birey tarafından güven algısıda zedeleniyor. Artık dışarı çıkarken ve aktivite yapmaya çalışırken ortamlara girmekten kaçınıyor ve korku duygusu ile yaşama devam ediyorlar. Özellikle de kaybetme korkusu insanları tetikliyor.
''BUGÜNÜ YAŞAMAYA ÖZEN GÖSTERİN''
''Travma sonrasında yaşanan korku dolu anılar ve hatıralar için yapılması gereken en önemli eylem; ilk olarak gösterdiğiniz tepkileri normal kabul etmek. Bu eylemin veya yaşanan durumun sizin kontrolünüz dışında yaşandığını kabullenmeniz gerekiyor. Vücudunuzun gösterdiği reaksiyonlara ve hala devam etmekte olan duygularınıza izin verin ve tüm açıklığı ile yaşayın. İfadeleriniz, duygularınızı yarım bırakmak sürekli kaygı duygusuyla veya yarım kalmış duygularda yaşamayı devam ettirir. Sizin için önemli olan kişiler ile daha sık görüşüp, daha derin ilişkiler kurabilirsiniz. Bugünü yaşamaya özen gösterebilirsiniz''