Üretilen yerli ceviz miktarı, tüketicilerin talebini karşılamadığı için Türkiye’de tüketilen toplam cevizin 3’te 2’si ithal ediliyor.  

YERLİ 210, İTHAL 135 TL

Tezgâhlarda biri yerli diğeri ithal olmak üzere iki farklı ceviz var. Yerli cevizin kilosu 210 liradan satılırken Amerika, Çin ve Şili gibi ülkelerden ithal edilen cevizin kilosu ise 135 liradan satılıyor.

İTHAL CEVİZDE FİYATLAR NEDEN UYGUN?

İthal cevizin neden yerli cevizden daha ucuza satıldığına ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Kuruyemiş Odası Başkanı Aytaç Sevimli, “Üretim yok. Üretim olmayınca da fiyatlar artıyor. İthal gelen ürünlerde ise daha önceki kurlardan alındığı için fiyatlar uygun” dedi.

YERLİDE ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI

Uzmanlar, yerli cevizin pahalı olmasının bir diğer önemli nedenlerinin ise artan mazot, gübre, işçilik maliyetleri ve ilaç fiyatları olduğunu belirtti.

YERLİ İLE İTHAL ARASINDAKİ LEZZET FARKI FİYATI ETKİLİYOR

Türkiye’de her 3 cevizden biri ABD’nin California eyaletinden geliyor. Deniz yoluyla binlerce kilometre yoldan gelen cevizler bu süreçte de lezzet kaybına uğruyor. Lezzet kaybında okyanustaki nem oranının da etkili olduğunu belirten Ankara Kuruyemiş Odası Başkanı Aytaç Sevimli, iki ceviz türü arasındaki farka ilişkin yaptığı açıklamada yerli cevizin daha kırmızı ve yağlı olduğunu ithal cevizin ise daha soluk olduğunu söyledi.  

Editör: TE Bilisim