Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2023 yılı biterken yıl sonu değerlendirmesi yaparak açıklamalarda bulundu. Paşinyan, Ermeni halkının internet üzerinden sorduğu sorulara yanıt verirken Azerbaycan'ın elindeki Ermeni esirlerin durumuna değindi. Ermenistan Başbakanı, "Esirler sorunu dikkatimizin merkezinde yer almaktadır. Tamamen insani olan bu konunun siyasi amaçlar için kullanılmasından üzüntü duyduğumu ifade etmeliyim" diye konuştu.

ERMENİSTAN İLE AZERBAYCAN ARASINDA TAKAS MÜMKÜN MÜ?

Paşinyan, bu konuda esnek davranacaklarını ve esirlerin geri dönmesi için Azerbaycan ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurgulayarak şu ifadelere dikkat çekti:

"Müzakereler bu yollardan biridir. Ayrıca, Ermenistan'da hüküm giymiş Azerbaycanlıları bizim esirlerimizle takas etmeye hazır olduğumuzu ifade ettik ve bu konuya insani bir nitelik kazandırdık"

PAŞİNYAN: ESİRLERİN İADESİ İLE İLGİLİ DURUMDAN MEMNUN DEĞİLİZ

Paşinyan, söz konusu durum ile ilgili daha önce uluslararası mahkemelere ve kuruluşlara başvuru yaptıklarını aktararak "Esirlerin iadesiyle ilgili durumdan memnun değiliz. Ancak 2020'den bu yana 100'den fazla Ermeni esiri geri almayı başardık" dedi.

"ERMENİSTAN'DA KALMALARI İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ"

Azerbaycan'ın, İkinci Karabağ Savaşı ile Ermeni işgali altındaki topraklarını geri almasından sonra burada yaşayan Ermeni nüfusun Ermenistan topraklarına göçü meselesine ilişkin de konuşan Paşinyan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu insanları topraklarımıza kabul ediyoruz. Eğer Dağlık Karabağ'a geri dönüş mümkün görünmüyorsa onların Ermenistan'da kalmaları ve ülkemizden göç etmemeleri için her şeyi yapacağız”