Kütahya Valisi Musa Işın, 10 Ocak günü kentin çeşitli yerlerinde 10 pavyonun belirsiz süreyle kapatılmasıyla ilgili olarak önemli karara imza attığını açıkladı. Musa Işın, attığı adıma ilişkin, "Ben yetkimi kullanarak kapattım. Devlet eliyle açılan bu bataklık kurutulmalıydı" dedi.

"VALİLİK YAPTIĞIM SÜRE İÇERİSİNDE MÜCADELEMİ SÜRDÜRECEĞİM"

Vali Işın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Şimdi böyle bir bataklık orada dururken biz kendi kendimizi kandırıyoruz, diyoruz ki uyuşturucu ile mücadele edeceğiz. Arkadaşlar, bataklık açılmış burada. İşin esas merkezine neden inmiyoruz? Önce burayı kapat, ondan sonra uyuşturucu ile mücadele et. Ben burada valilik yaptığım süre içerisinde onlarla mücadelemi sürdüreceğim. Çünkü burası sizin için, Kütahya için, hepimiz için utanç vesikasıdır. Ben yetkimi kullanarak kapattım. Devlet eliyle açılan bu bataklık kurutulmalıydı.”

Kutahya Valisi Musa Isin Aa Arsiv Foto

Musa Işın - Kütahya Valisi

KARAR MEVZUATA UYGUN

Karar, açıklamanın ardından kamuoyunda büyük etki uyandırdı. Kararın mevzuata uygun olup olmadığı da tartışma konusu oldu. İdare hukukçusu Ali Dursun Ulusoy, Vali Işın'ın kararının mevzuata uygun olduğunu belirtti ve Türkiye’de valilerin sahip olduğu yetkileri ile görevlerini düzenleyen "Kamu güvenliği ve menfaati" ifadelerinin yer aldığı 5442 sayılı kanun kapsamında, valiler tarafından özel yetki kullanılabileceğini söyledi.

PAVYONLA İLGİLİ MERAK EDİLENLER

İnci Taneleri dizisi ile ‘özendirici’ tartışmalara neden olan sahneler de sosyal medyada hala konuşulmaya devam ediyor. Pavyonda çalışan kadınlar, gerçekte yaşanılanların dizide gösterilenle ilgisinin olmadığını belirtiyor. Peki ahlaki tartışmaların merkezinde yer alan ama yine de merak edilen pavyon hayatı nasıl bir kültür? Pavyona kimler gider? Pavyondaki kadınlar nasıl çalışır ya da çalıştırılır? Konsamatris ne demek? Pavyonda uyuşturucu madde kullanımı var mı? Tüm bu soruların cevabı sizlerle…

Pavyon 5 Incitaneleri Dilber

PAVYON NE DEMEK?

Kadınları üzerinden para kazanmaya endekslenmiş ticari faaliyet yürüten mekânlara ‘pavyon’ denir. Bu mekanlar ucuz-orta-lüks olarak 3’e ayrılır. Açılıştan ve kapanışa kadar aralıksız devam eden yüksek sesli müzik ile ortam hareketli hale getirilerek gelenlerin saatlerce orada kalmasına destek verilir.

PAVYONLAR HANGİ SAAT ARALIĞINDA FAALDİR?

Alkollü eğlence mekânlarında 'konsomatris' adı verilen kadınlar, akşam saat 22:00 sıralarında mekânlara gelip, derin dekolteli fantezi giyim olarak tabir edilen elbiselerini soyunma odalarında giyerek işe başlar. Pavyon hayatı gece saat 23:00’da başlayıp, sabah saat 05:00 sıralarına kadar devam eder.

Pavyon 1

KONSAMATRİS KADIN NE DEMEK? NASIL ÇALIŞIRLAR?

Konsomatris olarak çalışan kadınlar, mekâna gelen erkek müşterilerin masalarında otururlar. Sırt sırta vermiş loca gibi düzenlenmiş alanlarda karşılıklı koltuklar bulunur. Kadınlar, pavyonda takma adlarını kullanarak çalışırlar. Erkek müşterilerin masasına eğer konsamatris kadın gelirse, kadına içki söylemek zorunludur. Alkollü içkinin fiyatının yarısı mekan sahibine yarısı da konsamatris olarak çalışan kadına verilir. Bu içki türü VOL olarak tabir edilir. Mekandan mekana değişen uygulamalar olsa da kadınların kollarına içtikleri içkilerin hesabını tutmaları için plastik bilezikler takıldığı da biliniyor.

Pavyon 2

SAHNEDE DANS EDEN KADINLARIN FARKI NE?

Pavyon mekanlarında sahnede dans eden kadınlar diğerlerine göre daha çok kazanır ve bu çalışma alanı daha çok talep edilir. Dans etmeyi bilmeyen kadınlar da zamanla öğrenir.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ GENÇ KIZLAR NASIL KANDIRILIYOR? 

Pavyon sahipleri, devamlı yeni konsomatris kadın arayışı içerisindedir. Bu nedenle topluma pavyonları güzelleme yaparak lanse ederler. Garsonları üniversite öğrencisi erkeklerden seçerler ve onlardan zamanla kız arkadaşlarını pavyonda çalışmaya ikna etmeleri beklenir. Genç kızlara cazip gelen bir iş ve kısa yoldan para kazanmanın yolu olarak görüldüğü durumlar yaşanır.

KADINLAR PAVYONDA KENDİ İSTEKLERİ İLE Mİ ÇALIŞIYOR? 

Kadınlar, pavyon olarak faaliyet gösteren işletmelerde kendi istekleriyle çalışırlar. Hemen hepsi kısa bir süre çalışmak için girerler. Borçlarını ödemek ve para biriktirmek amacı ile çalışırlar. Bu planla işe başlayan kadınlar, bir süre sonra kalıcı olarak gönüllü çalışmaya devam ederler. Pavyonlarda parayı kazandıran mekan değil kadınlardır. Müşteriyi çeken ve mekana getiren kadınlardır. Bu nedenle işletme sahipleri, çok sayıda zengin müşterisi olan kadınları çalıştırmayı tercih eder.

Pavyon 3

KONSOMANTİSLERİN BAŞINA NE GİBİ BELALAR GELİR? 

Kadınlar işe başladıkları ilk 5-10 yıl içerisinde sorunsuz çalışma hayatlarını sürdürseler de bir süre sonra çeşitli mağduriyetler yaşamaya başlarlar. Hamile kalma, kürtaj, yaralanma vs en bilinen örnekleri. Pavyonda çalışan üniversite öğrencisi genç kızlar, yaz tatili geldiklerinde memleketlerine gitmek yerine pavyonda çalışmaya devam ederler. Ailelerine ise ‘yaz okulunda’ oldukları yalanını söylerler. Zengin iş adamlarını müşteri olarak çekmek için çabalarlar. Sonraki süreçte de ‘dost’ hayatı yaşamaya başlarlar ve halk arasında kullanılan tabir ile ‘kapatma’ haline gelirler.

PAVYONLARDA FUHUŞ SÖZ KONUSU MU?

Pavyonlarda fuhuş için kadın ve erkek arasında anlaşma da yapılabiliyor. Genç ve dikkat çekici konsamatrisler, çok yüksek meblağlar karşılığında fuhuş yapar. Fakat belirli bir yaşa gelmiş ve pavyonlarda bir süredir çalışmış olan kadınlar ise geçinebilmek için 500-1000 TL arasında değişen ücret karşılığında günü birlik apartlarda fuhuş yapar.

NEDEN EŞCİNSEL GARSON ÇALIŞTIRILIR? 

Pavyon ruhsatı olan işletmeler, eşcinsel ilişki yaşamak isteyen müşterilerin taleplerini karşılamak için eşcinsel garson da çalıştırırlar. Bu kişiler para karşılığı müşteriler ile birlikte olurlar.

Pavyon 4

PATRONLAR KADINLARI NASIL TUZAĞA DÜŞÜRÜYOR? 

İşletme sahipleri, pavyonda yeni işe başlayan kadınlardan cinsel birliktelik anlamında bir karşılık bulamazsa, o kadınlara sabaha karşı alkol ve uyuşturucu madde içirir. Bu gibi yöntemlerle zorla kadınlarla birlikte olurlar.

KONSAMATRİS KADINLARIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Konsamatris kadınlar, üç farklı görev alanında çalışırlar. Bunlardan birincisi, ‘muhabbetçi kadınlar’dır. Sadece müşteri ilk geldiği zaman masasına gider ve onlarla içki içerek sohbet ederler. İkincisi ‘açık konsçu’ kadınladır. Bu kadınlar ise müşteriyle cinsel içerikli muhabbet ederler ve temaslarda bulunurlar. Üçüncüsü ise ‘uçuşçu’ olarak tabir edilen konsomatrislerdir. Bu kişiler de müşteri ile anlaşarak para karşılığı birlikte olmak için dışarıda buluşurlar.

KONSAMATRİSLER NEDEN MADDE BAĞIMLISI OLUR? 

Eğer bir konsamatris uyuşturucu madde bağımlısı ve birisi ile ‘dost’ hayatı yaşıyorsa, bir süre sonra müşterileri o kadına madde bulmak zorunda kalır. Zamanla o erkek de madde bağımlısı haline gelebilir.

Pavyon 5

KONSAMATRİSLER NEDEN HER GÜN ÇALIŞIR?

Konsamatris kadınlar, haftanın her günü çalışırlar. Dolayısıyla her gün alkol alır, geç uyur, geç uyanır ve yoğun sigara dumanına maruz kalırlar. Bu aşırı stresli yaşama, çevre koşulları da eklenince uyuşturucu kullanmaya başlarlar. Özellikle Lyrica ve Metamfetamin olarak bilinen narkotik maddeyi kullanmaya başlarlar. Metamfetamin isimli maddeyi kahve gibi kafeinli içeceklerle birlikte alırlar. Maddenin etkisi ile birlikte kadınlar aslında yanında durmaya zorlandıkları erkeklerle de bir araya gelip iletişim kurabilecek hale gelir. 

GAYRİ MEŞRU YAPILANMANIN MERKEZİ PAVYONLAR

İşletmelerin kolay denetlenebilir bölgelerde bulunmaması, etraflarında yeterli aydınlatma sisteminin bulunmaması gibi nedenlerden dolayı bu yerler, gayri meşru yapılanmanın merkezi haline gelebiliyor. Uyuşturucu ticareti ve silah ticareti gibi suç unsurları rahatlıkla işlenebiliyor.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER VE KAMU GÖREVLİLERİNE ‘TEHDİT’ VE ‘ŞANTAJ’

Pavyon sahipleri, mekana eğlenmeye gelen yönetici, idareci ya da denetime gelen kolluk görevlilerini kandırmak amacıyla kadınları görevlendirir. Dost olan kadınlar, bu kişilerle uygunsuz fotoğraf, video gibi içerikler elde eder. Herhangi bir durumda ise bu materyalleri tehdit ve şantaj amacıyla kullanırlar.

Pavyon 6

PAVYONDA HESAP ÖDEYEMEYENLERE NE YAPILIR?

Pavyon sahipleri, eğer müşterilen hesap ödemek için parası çıkışmazsa onları tefeciye yönlendirir. Senet karşılığı faizle para verirler. Ödeyememe durumunda ise icraya başvururlar ve taşınmaz malları satışa çıkarılır.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ NASIL SEÇİLİR? 

Kapıda duran güvenlik görevlisi erkekler genelde çok sayıda suçtan arşiv kaydı bulunur. Günlük 500 TL civarı yevmiye usulü çalışırlar ancak alınan bahşişler ile günlük yevmiyeleri 1000 -1500 TL civarına denk gelir.

İÇERİDEKİ GARSONLARIN GÖREVLERİ NEDİR? 

Garsonların görevleri ise pavyonda çalışan kadınları masalara götürerek müşteriler ile tanıştırmak, ayrıca kolluk tarafından yapılan şok uygulamalarda suç unsurlarının yok edilmesi (Silah, uyuşturucu vb.) konularında gerekli tedbirleri almaktır.

PAVYON ÇALIŞANLARINA SİGORTA YAPILIR MI? 

Pavyon ruhsatlı işletmelerde, konsomatrisler ve diğer çalışanların sosyal güvenlik primleri tam olarak yatırılmaz. 30 iş günü çalışan kadınların sigorta primi sadece 6 gün yatırılır. Yabancı uyruklu kadınlar da sigortasız çalıştırılır. Kırgızistan, Azerbaycan, İran vb. yabancı uyruklu kadınların çalıştırıldığı birçok pavyon vardır. Emniyet ekipleri tarafından, denetim ve kontrollerde işletme içinde bulunan bölmelere saklandıkları tespit edilmiştir.

Pavyon 7

PAVYON MÜDAVİMLERİ KİMLERDİR?

Pavyona sürekli gidip para harcayan kişiler genelde üçe ayrılır. Birincisi, köylü ve işçi kökenli şahıslar. İkinci grup; esnaf, galerici, müteahhit, yasa dışı kumarhane işletmecileri, tefeciler, emlakçılar ve illegal iş yapanlardır. Üçüncü grup ise tarla sahipleri ve hayvancılık işiyle uğraşanlardır.

MÜŞTERİLER PAVYONDA NASIL BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLENİYOR? 

Pavyon ruhsatlı işyerlerinde yapılan denetim ve kontrollerde, tarla sahipleri ve hayvancılık işi ile uğraşan müşterilerin köylerinde geçimlerini sağladıkları arazi ve hayvanlarını satarak pavyonda harcadıkları, zaman zaman sürülerinde ki hayvanları hesap karşılığı pavyon sahiplerine verdiği ve işletme sahiplerinin bu şekilde hayvan sürüsü sahibi olduğu da görülmüştür. Bu müdavimler, pavyonların sermayesinin büyük çoğunluğunu oluşturan meblağların kaynağı durumundadır.

Pavyon 8

MENAJERLER’ İLE ÇALIŞAN KONSAMATRİSLERİN FARKI NEDİR?

Pavyonda çalıştırmak için konsamatris kadın bulamayan işletme sahipleri adı menajer olarak bilinen ve işletmelere ‘kadın’ temini sağlayan şahıslar ile irtibata geçer. Menajerler vasıtası ile pavyona getirilen kadınlar, sabaha kadar çalıştırılırlar. Kadınlar ortalama 3000-5000 TL arası alır. Ödemeler iş bitiminde menajerlere yapılır. Kadınlar kendilerini getiren menajer vasıtası ile işletmeden ayrılırlar.

KÜTAHYA’DA PAVYONLAR KAPATILDIKTAN SONRA ASAYİŞ RAPORU

Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde ruhsatlı pavyon işletmeler kapatıldıktan sonra kent genelinde trafik kazalarında yüzde 43 azalma görüldü. Alkollü araç kullanma oranı yüzde 24, ihbar ve vaka bildirme sayılarında ise yüzde 11 azalma görüldü. Tehdit, hakaret, mala zarar verme, kasten yaralama ve görevli memura mukavemet gibi suç unsurlarında yüzde 30 oranında azalma gerçekleşti. Bu sayede sahada görev alan emniyet personelinden de yüzde 40 oranında tasarruf sağlandı.

Editör: Mevlüt Peker