PELİN BATU KİMDİR? KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?

Pelin Batu, 27 Aralık 1978 tarihinde dünyaya geldi. 44 yaşındaki Pelin Batu, Ankara'da doğan bir Türk oyuncu, yazar ve televizyon sunucusudur. Babası İnal Batu, eski bir milletvekili ve büyükelçi, annesi ise Nevra Batu'dur. Batu'nun anne tarafından Arnavut kökenli olduğu bilinmektedir. Dedesi Selahattin Batu, Eceabat'ta doğmuştur ve baba tarafından Pomak kökenlidir. Anneannesi ise Debrelidir ve dedesi Ohrili bir Makedon Arnavutudur.

pelin batu 1

Pelin Batu'nun çocukluğu, babasının diplomatik görevi nedeniyle Pakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Çekya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde geçti. Lise eğitimini New York'ta bulunan Marymount Okulu'nda tamamladı. Ardından Mannes Müzik Koleji'nde tiyatro ve müzikal yeteneklerini geliştirdi. Üniversite eğitimine New York Üniversitesi'nde edebiyat ve felsefe üzerine başlayan Batu, daha sonra tarih bölümüne geçti. Tarih eğitimini ise Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı. Aynı üniversitede Batı Dilleri ve Edebiyatı alanında yüksek lisans ve doktora derecelerine sahiptir.

pelin batu 2

1999 yılında Harem Suare adlı sinema filmiyle sinema kariyerine adım atan Batu, birçok film ve dizide rol aldı. Ayrıca tiyatro oyunlarında da yer aldı ve Ghost Sonata adlı oyundaki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Pelin Batu, Habertürk televizyonunda Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu ile birlikte Tarihin Arka Odası adlı bir tarih programı yaptı. Aynı kanalda Renkahenk isimli bir kültür sanat programını hazırlayıp sundu. Milliyet gazetesinde Revnak adlı köşede yazılar yazdı. Ayrıca Okan Bayülgen'in Makina Kafa ve Muhallebi Kafa programlarında sık sık konuk olarak yer aldı.

Pelin batu kimdir

PELİN BATU’NUN SUNDUĞU PROGRAMLAR VE OYNADIĞI DİZİ/FİLMLER

Pelin Batu'nun televizyon programları arasında 2003 yılında CNN Türk'te yayımlanan "Cinema" programı bulunmaktadır. 2008 yılında ise Habertürk TV'de "Kısa Devre" adlı programı sunmuştur.

2008-2011 yılları arasında "Tarihin Arka Odası" adlı tarih programını Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu ile birlikte Habertürk TV'de sunmuştur. 2012 yılında "Renkahenk" adlı kültür-sanat programını Habertürk TV'de hazırlayıp sunmuştur.

2013 yılında Artı Bir TV'de "Alternatifsiz" adlı programı sunan Batu, aynı yıl İMC TV'de "Koyu" adlı programı sunmuştur. 2015 yılında ise Bugün TV'de "Memleket Hikâyeleri" programını sunmuş ve aynı yıl "Yüzleşme" adlı programı sunmuştur.

Pelin Batu'nun sinema ve TV filmleri arasında 1999 yapımı "Harem Suare", 2001 yapımı "Komser Şekspir", 2003 yapımı "Bakış", 2006 yapımı "Karanlıkta Makyaj" ve 2009 yapımı "Kanımdaki Barut" gibi yapımlarda rol almıştır.

TV dizileri arasında ise 1999 yapımı "Akşam Güneşi", 2003 yapımı "Baba", 2004 yapımı "Ayışığı Neredesin" ve 2005 yapımı "Sessiz Gece" gibi dizilerde rol almıştır. Ayrıca "Hakula" adlı bir diziyle de oyunculuk kariyerine devam etmiştir.

pelin batu kitap

PELİN BATU’NUN YAZDIĞI KİTAPLAR

Pelin Batu'nun kitapları arasında çeşitli türlerde eserler bulunmaktadır. İlk olarak "Glass / Cam" adlı kitabı 2003 yılında yayımlanmıştır. 113 sayfadan oluşan bu kitap, Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmıştır.

Bir diğer kitabı ise "Yahudilik Tarihi" adlı eseridir. Ahmet Almaz ile birlikte yazdığı bu kitap 2007 yılında Nokta Kitap Yayınları tarafından yayımlanmıştır. 304 sayfadan oluşan bu kitap, Yahudilik tarihine genel bir bakış sunmaktadır.

"Resim Defteri" adlı kitabı ise 2013 yılında Artshop yayınevi tarafından basılmıştır. 48 sayfadan oluşan bu kitap, resimler ve kısa metinlerden oluşan bir defter niteliğindedir.

2013 yılında Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlanan "Trenler Kalkar Haydarpaşa’dan" adlı kitabı ise Haydarpaşa Garı'nın tarihi ve sembolik önemine odaklanmaktadır.

Diğer kitapları arasında "Divan of Lost Things / Kayıp Şeyler Divanı" (2015), "Her Şey Bir Hikaye İle Başladı / It all Began with a Story" (2018), "Labirentin" (2018), "Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar" (2019) ve "Süt Vampiri Emil" (2019) yer almaktadır. Bu kitaplar da farklı konuları ele alarak okuyucuya çeşitli deneyimler sunmaktadır.