Pemfigus hastalığı, Erzurum'da yaşayan İbrahim Akan'da görülmesiyle birlikte merak edilmeye başlandı. Pemfigus hastalığı, sosyal medya kullanıcıları ve tüm vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Pemfigus hastalığı nedir, neden olur? Bulaşıcı mıdır? Pemfigus belirtileri nelerdir? İşte detaylar..

Pemfigus 7

Pemfigus hastalığı nedir? Deride nasıl ortaya çıkar? Pemfigus hastalığının nedenleri merak ediliyor. Nadir bir otoimmün hastalık olan pemfigus, genellikle Brezilya yağmur ormanlarında yaşayanlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Pemfigus hastalığı hakkında tüm detaylar...

Pemfigus 6

PEMFİGUS HASTALIĞI NEDİR?

Pemfigus hastalığı, başta deri ve mukoza olmak üzere ağız içi, burun ve boğazda da ortaya çıkıp şişlik ve bül adı verilen içi sıvı dolu kabarcıklarla karakterize olan, hücresel yıkımlara yol açan ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden nadir bir otoimmün hastalıktır.

Pemfigus 1

Derinin dış kısmı olarak bilinen epidermisi kolaylıkla etkileyebilen pemfigus hastalığı, kolayca yırtılabilen lezyonlara ve kabarcıklara neden olur.

PEMFİGUS HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Hemen her yaş ve cinsiyette görülebilme riski bulunan pemfigus, genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerde daha yaygın görülür. Pemfigus, cilt ve mukus zarları, ağız içi, burun, boğaz, göz, koltukaltı ve genital bölgelerde meydana gelen bül adı verilen içi sıvı dolu kabarcık belirtisiyle ortaya çıkar. Bu kabarcıklar kırılgandır ve patlama eğilimi göstererek kabuklu ve ağrılı yaralara yol açar.
Pemfigus 3

PEMFİGUS NEDEN OLUR?

Pemfigus hastalığı, bağışıklık sisteminin kendi derisini yabancı olarak algılaması sonucu bül olarak adlandırılan içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkarması sonucunda meydana gelir. İçi sıvı dolu kabarcıklar derinin dış kısmı olan epidermis’te ve mukus zarlarında ortaya çıkar.

Pemfigus 2

Bağışıklık sistemi vücuttaki mikroplara saldırmak yerine yanlışlıkla deriyi yabancı olarak algılayıp cilde saldırır. Yaşanan bu durum da cilde zarar verir ve içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkmasına yol açar.

PEMFİGUS HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar
  • Kabarcıkların patlamasıyla oluşan kabuklu ve ağrılı yaralar
  • Ciltte meydana gelen kabuklu döküntüler
  • Deride pembemsi kızarıklıklar
  • Bazı yaralarda kanamalar
  • Ciltte kaşıntı
  • Ateş
  • Halsizlik

PEMFİGUS TEDAVİSİ

Kronik bir şekilde uzun süre görülebilen bir hastalık olan pemfigusun bazı türleri tedavi edilmezse hayati bir tablo ortaya çıkabilir ancak hastalık çoğunlukla ilaç tedavisiyle kontrol altına alınır.
 

Editör: Nurseli Fırat