"Pepsi boykot mu, İsrail malı mı" soruları vatandaşlar tarafından yoğun olarak aratılan konuların başında geliyor. Peki, Pepsi İsrail malı mı, Türk malı mı? Pepsi kimin, hangi ülkenin, nerenin malı?

PEPSİ İSRAİL MALI MI?

Pepsi, ABD merkezli bir içeçek markasıdır. Bu marka, ABD'li şirketi PepsiCo tarafından üretilmektedir. Pepsi'nin İsrail ile herhangi bir siyasi veya askeri bağlantısı bulunmamaktadır

PepsiCo, merkezi New York'ta bulunan bir Amerikan çok uluslu gıda ve içecek şirketidir. 1965 yılında Pepsi ve Frito-Lay'in birleşmesiyle kurulmuştur. Şirket, üretim, pazarlama ve dağıtım hizmetleri sunmaktadır.

PepsiCo 2

2015 yılında PepsiCo'nun 22 markası, dünyanın 200 ülkesinde minimum 1 milyar dolar perakende satış gerçekleştirmiş ve şirketin yıllık net geliri 60 milyardan fazla dolarla sonuçlanmıştır. Bu net gelir bazında PepsiCo, dünyanın ikinci büyük gıda ve içecek şirketidir. Kuzey Amerika'da, PepsiCo en büyük gıda ve içecek şirketi olarak sıralanmaktadır. Şirketin en büyük hissedarları Capital Research Global Investors (%3,9) ve Barclays Global Investors (%3,5) olarak belirlenmiştir.

PepsiCo'nun dünya çapında birçok şişeleyici ortağı bulunmaktadır, bunlar arasında Ahmad Hamad Al Gosaibi & Brothers, AmBev, Baghdad Soft Drinks Co, Brasserie Nationale d'Haïti, Britvic, Buffalo Rock, Cerveza Quilmes, Pepsi Philippines, PepsiAmericas, Retail, Wholesale and Department Store Union, Local 558 ve Pepsi-Cola Canada Beverages (West) Ltd gibi şirketler yer almaktadır.

PepsiCo 1

Indra Nooyi Krishnamurthy, 2006 yılından bu yana PepsiCo'nun CEO'su olarak görev yapmaktadır ve şirket, 2011 itibarıyla dünya çapında yaklaşık 297.000 kişiyi istihdam etmiştir. PepsiCo'nun içecek dağıtım ve şişeleme işi, bazı bölgelerde lisanslı şişeleyiciler tarafından yürütülmektedir.

Pepsi, dünyada Coca-Cola'nın en büyük rakibi olarak bilinir. Üretim tesisi olarak Coca-Cola'dan 2 kat daha büyük ve daha fazla tesisle dünya genelinde daha yaygındır. Satış açısından Pepsi, Coca-Cola'dan en az 1,5 kat daha fazla satış yapmaktadır. Ancak, Pepsi reklamlarına daha fazla yatırım yaptığı için Coca-Cola net kar açısından biraz daha önde bulunmaktadır.