PISA nedir? Açılımı ne demek? Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları yayımlandı. İşte tüm detaylar..

OECD-PISA-ARAŞTIRMA-TÜRKİYE

PISA NEDİR?

PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır.

PISA-TESTİ-SONUÇLARI

PISA, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmeyi amaçlamaktadır. 2000 yılında uygulanmaya başlayan PISA, Üçer yıllık dönemler hâlinde uygulanmaktadır. Türkiye de eğitim düzeyinin yükseltilmesi amacıyla PISA araştırmasına ilk kez 2003 yılında katılmıştır. Ülkemiz, eğitim alanında hangi düzeyde olduğunun, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla, OECD üyesi olarak bu araştırmaya katılmaktadır.

oecd-nedir-PISA

PISA NE DEMEK, AÇILIMI NEDİR?

"Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü"nün (OECD) bir eğitim araştırması olan PISA'nın açılımı; "Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı"dır.

PISA-nedir-ne-demek-açılımı

PISA NASIL UYGULANIR?

PISA araştırması kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri, ülkemizde Nisan ayı içerisinde uygulanmaktadır.  PISA'da çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılmaktadır. Öğrenciler, Bilgisayar Tabanlı Değerlendirme uygulamasının ardından anket uygulamasına katılmaktadır. Araştırmaya katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okullar (Ortaokul, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  Çok Programlı Anadolu Lisesi) bu araştırma katılabilir.

Editör: Nurseli Fırat