Siyasetçiler, aktivistler, sanatçılar ve bürokratlar dahil çok sayıda kadın yaşamlarının tehlikede olduğunu söylüyor. Kadınların açıklamalarında sadece korku değil öfke ve çaresizlik de hakim. Taliban'ın ilerleyişi sonrası televizyon röportajları ve sosyal medya aracılığıyla çağrılarını duyurmaya çalışan kadınlar, Taliban'ın beklenmedik bir hızla ülkede kontrolü ele geçirmesi karşısında şaşkınlığını ve umutsuzluğunu dile getirdi. Bazı kadınlar örgütün kayda değer bir direnişle karşılaşmadan teker teker vilayetleri alabilmiş olmasına, bazıları da Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin başkent Kabil'in kaybedilmesi sonrası ülkeyi terk etmesine tepki gösterdi.

Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı: Oturmuş gelmelerini bekliyorum

Örgütün daha önce de sık sık hedef aldığı ve ülkenin ilk kadın belediye başkanı olan Zarifa Ghafari, Taliban savaşçılarının evini basıp onu ve ailesini öldürmesinden korktuğunu belirtti. İngiltere'de yayımlanan i News'a yaptığı açıklamada Vardak Belediye Başkanı Ghafari, "Burada oturmuş gelmelerini bekliyorum. Bana ve aileme yardım edecek kimse yok. Benim gibi insanlar için gelecekler ve beni öldürecekler. Ailemi bırakamam. Zaten nereye gideceğim ki?" diye konuştu. 

27 yaşındaki genç siyasetçi, 2018'de ülkenin en genç ve ilk kadın belediye başkanı seçildikten sonra Taliban birkaç kez onu ölümle tehdit etmişti, üç kez de onu öldürme girişiminde bulunmuştu. Babası General Abdul Vasi Ghafari de geçen yıl bir silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Toplumda ismi giderek daha fazla duyulan Zarifa Ghafari, güvenliği için Kabil'deki Savunma Bakanlığı'nda başka bir göreve atanarak, terör saldırılarında yaralanan asker ve sivillere destek çalışmalarının başına geçmişti. Başkent Kabil'in de Taliban'ın eline geçmesi ile hükümetten üst düzey bir çok isim ülkeden gitmeyi başardı ancak Ghafari gibi kaçacak hiçbir yeri olmayan çok sayıda siyasetçi ve bürokrat var. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücait'in kadınlar ve muhalif isimlerin korunacağına dair açıklamaları da endişeleri gidermiyor. Başkent Kabil'den kaçan on binlerce kişinin başka vilayetlere kaçtığı ve ailelerin sokak ve parklarda yattığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim