Bakan Mustafa Varank, Ankara'da Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (TEKMER) açılışına katıldı. Burada konuşan Varank, dijitalleşme ve teknolojik ilerlemelerin sağlık alanını da etkilediğini belirterek, yeni nesil teknolojilerin şimdiden geleneksel sağlık sistemlerinin yerini almaya başladığını söyledi. Değişim ve dönüşümün büyük bir ekonomik değer oluşturduğuna dikkat çeken Varank, "Yapılan araştırmalar, sağlıkta teknoloji odaklı inovasyonun 2025 yılına kadar yıllık 400 milyar dolar değer oluşturacağını ortaya koyuyor. Burada hem ekonomik anlamda değer var hem de bu alan ülkemizin geleceği anlamında da son derece kritik. Bu manada son dönemde sağlık teknolojileri alanında çalışan girişimlerimizin sayısı da hızla artıyor. Ancak ihtiyacımız olan çok daha hızlı bir millileşme ve yerlileşme hamlesi" diye konuştu. 

Bakan Varank, bakanlık olarak teşvik belgeleriyle istihdam ve yatırıma da katkı sağladıklarını kaydedip, "Son 10 yılda bu alanlarda 2107 teşvik belgesi düzenledik, söz konusu teşvik belgeleriyle 150 milyar lira sabit yatırımın ve 123 bin yeni istihdamın yolunu açtık" dedi. 

'PATENT SAYILARINDA REKORLARA İMZA ATTIK'

AK Parti iktidarları ile önceki dönemlerin patent sayılarını karşılaştıran Varank, "AK Parti iktidarlarının 20 yılı ile daha öncesinde inovasyon ekosistemine yapılan yatırımları karşılaştıran her vicdanlı insan, bizim hükümetimizin hakkını teslim edecektir. Tabi biz ne yaparsak yapalım, birileri de yapılan bunca işi görmezden gelmeye devam edecek, bunun da farkındayız. Ben yine de onlara cevabı patent sayılarıyla vermek istiyorum. Son 20 yılda sağlık sektöründe tescillenen patent sayılarında rekorlara imza attık. Ülkemizdeki ilaç sektöründe 2002 yılında tescil edilen yerli patent sayısı sadece 6 iken bu sayı 2022 yılında 21 kat artarak 128'e ulaştı. Tıbbi cihaz sektöründe 20 yıl önce yalnızca 3 yerli patent tescil edilirken bugün 59 kat artışla yıllık patent sayıları 180'e ulaşmış durumda. İnşallah bugün açılışını yaptığımız ve her geçen gün sayılarını artırdığımız TEKMER'ler bu patent istatistiklerini, yani teknoloji geliştirme gayretimizi de çok daha yukarılara taşıyacak" diye konuştu.

'İSİMLERİ CUMHURBAŞKANI'MIZ PAYLAŞACAK'

Bakan Varank ayrıca yakın zamanda cumhuriyetin 100'üncü yılında bir Türk vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna göndereceklerini hatırlatarak, "Orada bilimsel deneyleri arkadaşımız gerçekleştirecek. Bu Türk uzay yolcularının seçiminde Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin (SBÜ) bize çok ciddi katkıları oldu. Uzay ve havacılık alanında çok ciddi testleri, psikolojik testleri, SBÜ ile beraber gerçekleştirdik. Bu manada ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Adaylarımız aslında belli. Yakın zamanda da inşallah Sayın Cumhurbaşkanı'mız, kamuoyuyla bu isimleri paylaşmış olacak. Türkiye, 100'üncü yılında bir vatandaşımızı uluslararası uzay istasyonuna gönderecek. Bir Türk vatandaşı, ay yıldızlı al bayrağımızı uluslararası uzay istasyonunda en güzel şekilde temsil edecek" dedi.

'TEKNOLOJİ GÖRMEK İSTEYEN KEÇİÖREN'E GELSİN'

Bazı kişilerin teknolojiyi aramak için New York'a gittiğini söyleyen Varank, "New York'ta ne teknolojisi var ben bilmiyorum ama ben teknoloji aramaya yurt dışına gidenlere bir çağrıda bulunayım. Ben eski bir Keçiörenliyim, yakın zamanda Keçiören Belediye Başkanı'mızla çok güzel bir bilim merkezi açtık. TEKMER'i yine burada açıyoruz. Teknoloji görmek isteyen New York'a kadar gitmesin. Gelsin Keçiören'e hem bilim merkezini hem de TEKMER'i ziyaret etsin, buralardan istifade etsin" diye konuştu.

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de TEKMER bünyesinde geliştirilecek projelere değinerek, "Projeler, sanayi-akademi iş birlikleri, start-up ve scale-up şirketleriyle yapılacak olan ortak projelerle hali hazırda üretilen yüksek katma değerli ürünlerin fikri sınai mülkiyet haklarının korunması ve ticarileştirilmesine, mevcut kapasitenin ve verimin artırılmasına katkı sağlayacaktır" dedi. 

Konuşmaların ardından merkezin açılışı yapıldı. Merkezi gezen Bakan Varank, girişimcilerle sohbet edip, çalışmaları hakkında bilgi aldı. 

Editör: TE Bilisim