Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Riyad'da saatlerce beklettiği, akşam saatlerinde yapılması planlanan görüşmeye ertesi sabah geldiği ortaya çıktı.

ABD'nin Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Filistin arasında tırmanan gerilim sonrası Orta Doğu ziyaretinde Mısır'ın lideri Abdülfettah es-Sisi ve Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü.

Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile olan randevusunda beklenmedik bir gecikme yaşadı. Gazete, Blinken'ın Riyad'da Veliaht Prens ile yapılması planlanan akşam toplantısının, Prens'in ertesi sabaha kadar gelmemesi nedeniyle saatlerce ertelendiğini belirtti.

Görüşme sonunda Veliaht Prens Selman, Gazze'deki durum hakkındaki endişelerini dile getirdi. "İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği operasyonların sonlandırılması ve Gazze'ye uygulanan kuşatmanın kaldırılması gerektiğini" vurgulayan Selman, ayrıca, ABD'nin İsrail'i Hamas'ı tamamen ortadan kaldırma hedefinde desteklemesine karşı çıkarak, askeri harekatın son bulması için çağrıda bulundu.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı birimi olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Gazze'den İsrail'e doğru sayısız roket fırlatıldı. Filistinli Kassam Tugayları mensupları, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Geçiş Noktası'na ani bir baskın yaparak kontrolü ele aldı.

Kassam Tugayları, kontrolü ele aldıktan sonra İsrail'in iç bölgelerine sızdı. İsrail ordusu da karşılık olarak Gazze'ye çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Gazze'den yapılan bu saldırılar sonucunda 286'sı asker 1300 İsrailli hayatını kaybetti, 3968 İsrailli yaralandı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, halen hastanelerde 89'u ağır, 181'i orta ve 81'i hafif olmak üzere toplam 351 yaralının tedavi gördüğünü bildirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırıları sonucunda Gazze'de 2750 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9700 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in işgali altında bulunan Batı Şeria'da, İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimcilerin eylemleri sonucu 58 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 1250 kişi yaralandı.

İsrail'in bu saldırıları sırasında Gazze'de 9, Lübnan'da ise bir gazeteci hayatını kaybetti.

Lübnan'ın güney sınırında, 8 Ekim'den itibaren Hizbullah ile İsrail ordusu arasında yaşanan çatışmalarda ise 3 sivil, 4 Hizbullah militanı ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi mensubu yaşamını yitirdi. Lübnan'dan yapılan saldırılarda 3 İsrail askeri öldü.

Editör: Mevlüt Peker