PROF. DR. SÜLEYMAN SALİH ZOROĞLU KİMDİR?

54 yaşındaki Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu, Türk akademisyen ve psikiyatristtir. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı eski Başkanı olarak görev yapmıştır. 

Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu, 1986-1992 yılları arasında İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamıştır. Ardından aynı fakültede 1993-1997 yılları arasında çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında uzmanlık yapmıştır. Uzmanlık tezi, çocuk ve ergenlerde disosiyatif belirtilerin değerlendirildiği ölçeklerin Türkçe'ye uyarlanması konusu üzerinedir.

1999-2006 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalığı Ana Bilim Dalı'nı kurmuş ve başkanlık görevini üstlenmiştir. Bu dönemde çocuklarda travma, çocuk istismarı ve ihmali gibi konular başlıca ilgi alanları olmuştur.

süleyman salih

Süleyman Salih Zoroğlu, 2003 yılında doçent unvanını kazanmıştır. 2007 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı'na doçent olarak atanmış ve 2010 yılında profesör kadrosuna yükselmiştir.

2011-2016 yılları arasında Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. Çalışmaları SCI-E (Science Citation Index Expanded) kapsamında yayınlanan makalelerle dikkat çekmektedir. 

Çocuk psikiyatrisi alanında SCI'da yayımlanan ve 100'ün üzerinde sitasyon alan 13 makalesi bulunmaktadır. Toplam sitasyon sayısı ise 4 binin üzerindedir.

Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu'nun çalışmaları disosiyatif bozukluklar, çocukluk dönemi travmaları, otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve çocuk psikiyatrisinde ilaç kullanımı gibi konuları kapsamaktadır. 

Prof. Dr. Zoroğlu'nun çocuk ve ergen psikiyatrisi, ruh sağlığı, davranış bozuklukları ve bağımlılık gibi konularda yayınlanmış birçok makalesi bulunmaktadır. Ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde birçok bilimsel toplantıda sunumlar gerçekleştirmiştir.

süleyman salih 2

SALİH ZOROĞLU OLAYI NE? PROFESÖR KABUS OLAYI NE?

İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran 5 çocuk, aile içi cinsel istismara uğradıklarını ihbar etti. Başsavcılık, yapılan incelemede çocukların tümüne aynı klinikten rapor verildiğini tespit etti. Bu durum üzerine İstanbul genelindeki aile içi cinsel istismar dosyaları incelendiğinde, Bakırköy'deki bir kliniğin son iki yılda toplamda 40 çocuğa aile içi cinsel istismarla ilgili rapor hazırladığı ve savcılıklara gönderdiği ortaya çıktı. Bu raporlarda ise 2010-2016 yılları arasında Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu üyesi olan ve çocuk cinsel tacizleri konusunda uzman olan tek kişi olan psikiyatr Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu'nun imzası bulunuyordu. Ancak Zoroğlu, 2016 yılında FETÖ üyeliği gerekçesiyle ihraç edilmiş ve cezaevinde kalmıştı.

profesor-kabus-un-iddianamesi-ortaya-cikti-29kasim2023-3

Çocuklar ve aileleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, klinikte çocuklara ilaç verildiği ortaya çıktı. Bazı çocuklar savcılığa verdikleri ifadelerde cinsel istismara uğramadıklarını belirttiler. Bunun üzerine savcılık soruşturmayı genişletti ve çocuklara anestezi için kullanılan ve hafıza kaybına yol açan "ketamin" adlı bir ilaç verildiği tespit edildi. Çocuklar bu ilacı aldıktan sonra kendilerine söylenenleri inanarak ailelerinden şikayetçi oluyorlardı. Ketamin verilen çocuklar ise klinikte ya da Zoroğlu'nun evinde tutuluyor ve bu süre boyunca ilaç tedavisi devam ediyordu.

Başsavcılığın talimatıyla harekete geçen polis ekipleri, Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu, yardımcısı Dr. Ahmet Aktaş, diş hekimi eşi Özgül Z., asistan Dr. Zeynep A., ilaçları temin eden Dr. Hüsna A. ve klinik sekreteri İnci A.'yı gözaltına aldı.

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı'nın eski başkanı olan Süleyman Salih Zoroğlu'nun, çocuk hastalarını manipüle ederek ailelerine tecavüz ettiklerini söylediği ve hastalarına Çoklu Kişilik Bozukluğu (ÇKB) teşhisi koyduğu ortaya çıktı. Zoroğlu, özel kliniğinde hayvanlarda kullanılan bir oranda ketamin adlı ilacı çocuklara anestezi sırasında vererek, onları birden fazla kişilikleri olduğuna ve aile bireylerinin tecavüzünü bilinçaltına gömdüklerine inandırmıştı.

Ayrıca, çocukları "bacıhane" adını verdiği bir eve yerleştirmek ve yurt dışına götürmek için planlar yaptığı iddia edildi.

profesor-kabus-un-iddianamesi-ortaya-cikti-29kasim2023-2

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi ve Kadına Yönelik Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, yaşları 7 ila 18 arasında değişen 21 mağdur çocuğa Zoroğlu'nun hızlı bir şekilde çoklu kişilik bozukluğu tanısı koyduğu ve seanslar sırasında ketamin maddesi verdiği belirtildi. İddianamede ayrıca, Zoroğlu'nun çocuklara cinsel içerikli sorular sorduğu, aileyi suçlayarak maddi talepler içeren tehditvari girişimlerde bulunduğu ifade edildi.

Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre ketamin maddesi ağrı kesici ve anestezik bir madde olarak kullanılıyor. Zoroğlu'nun kliniğinde ve ev adreslerinde yapılan aramalarda ise ketamin ve ketamin bulaşıklı madde ve materyaller bulundu.

PROF. DR. ZOROĞLU HAPİSTE Mİ?

İddianame üzerine yapılan birinci bilirkişi raporunda ketaminin çocuk ve ergenlerde ruhsal hastalıklarda kullanım ruhsatının olmadığı belirtilirken, ikinci bilirkişi raporunda ise Zoroğlu'nun mağdur çocuklara yönelik uygulamalarının temel mesleki ve etik ilkelere aykırı olduğu değerlendirildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi ve Kadına Yönelik Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame kabul edildi ve şüpheliler önümüzdeki günlerde Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.