Dün akşam saat 21.38’de merkez üssü Çanakkale’nin Yenice ilçesi olan 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Derem, İstanbul ve diğer çevre illerden de hissedildi. Sarsıntının 10,44 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Korkutan depremin ardından Bursa’dan acı haber geldi. Deprem anında korkudan ikinci kattaki balkondan atlayan bir vatandaş ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralı vatandaşın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “An itibari ile olumsuz bir durum yoktur. Gelişmeleri takip ediyoruz” dedi. Çanakkale, Balıkesir ve İstanbul Valiliklerinden yapılan açıklamalarda da herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği ifade edildi. Deprem'in ardından Ekran Haber'e özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Herkes Adalar fayında veya Kuzey Marmara'da deprem derken biz bu bölgeyi işaret ediyorduk" diye konuştu.

“BU DEPREM ‘SARIKÖY FAY HATTINA DİKKAT’ DEMEKTEDİR”

Prof. Dr. Üşümezsoy, Çanakkale’deki depremin 1953’te kırılan bir fay hattı ile bağlantısı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bu akşam, gelecek dönem fay hattına paralel bir fayda oluşan 4.8’lik varlık olarak da 5’lik bir deprem meydana geldi. Sarsıntı İstanbul'dan da hissedildi. Bu fay hattı 1953’te kırılan bir faydır. O zaman, Gönen, Yenice hattında 7.3’lük bir deprem olmuştur. Buna paralel gelen hemen biraz kuzeyinde sıçrayarak devam eden Sarıköy fay hattı bulunur ve Bandırma'ya kadar uzanmaktadır.

Sarıkoyfayhatti 2

Bu, Marmara Denizi ve güney kıyısında ise Mudanya’ya uzanan bir fay hattıdır. Bunun batıdaki uzantısı ise Yenice’nin batısında kazaların üzerinden Bayramiç’e doğru giden bir hattır. Bu, 17 Ağustos sonrasıdır. Güney Marmara'daki risk taşıyan fay hattıdır ve sürekli herkes Adalar fayında veya Kuzey Marmara'da deprem derken biz bu bölgeyi işaret ediyorduk. Burada da 1953’teki 7,3’lük depremle kırılan bir fay hattı olduğunu söylüyoruz. Tam bu fayın ortasında olduğu için bölgenin sitesi boşaltmıştı. Kuzeydeki kesimde beklediğimiz bir fay söz konusu. Belirgin ve aktif bir fay olarak görülmektedir. Bu anlamda bize bu deprem daha çok “Sarıköy fay hattına dikkat et” demektedir.”

Sarıkoyfayhatti 3

“6.7’LİK BİR DEPREM POTANSİYELİ VAR”

Prof. Dr. Üşümezsoy, Sarıköy fay hattındaki depremin derinliği, büyüklüğü ve etkili alandaki çaplarına göre şiddetine de değinerek, şu şekilde konuştu:

“Diğer tartışma ise Bayramiç’in güneyinden ve Kaz Dağlarının kuzeyinden geçerek burundan skiros fayına doğru giden kuzey bölgesinde bir fay hattı söz konusudur. Ya bu Ayvacık burnu, Bababurnu dediğimiz bölge ile Kaz Dağlarının kuzeyinden giden bir yapıda söz konusudur. Fakat burada bizim açımızdan ilginç olanı 5’lik bir depremde Sarıköy hattında oluşmakta olan bir depremin hissini deprem hissettik burada. 4’lük depremde 1 km çapında bir alan yıkılıyor. Fayın derinliği 10 km, 15 km olduğunu düşünürsek, fay düzeminde ya bir kere çapında bir alanın yırtıldığını düşünüyoruz. 4’lük ya da 5’lik depremde ise bu çemberin dairenin çapı 3 km ya da 10 km karelik bir alan yutuyor. 6’lık depremde ise çemberin çapı 10 km olarak, 100 km karelik bir alan yutmakta ama daha uzun bir alana doğru uzandığı zaman her fay artık derinliği 10 kilometreden veya 15 km derinlikte elif tarzı da bir alanın yırtılması durumunda 50 kilometre uzunluğunda 10 km, derinlikte ise 6,5’lik bir deprem ama 15 km ise 6,7’lik bir deprem potansiyeli vardır.”

Sarıkoyfayhatti 1

“17 AĞUSTOS DEPREMİNDE STRESİNİ BOŞALTTI”

1953 ve 17 Ağustos depremlerinde bölgedeki stresin altını çizen Prof. Dr. Üşümezsoy, "1953’te Yenice-Gönen fayında 7,3’lük deprem olması bölgedeki stresi boşaltmıştır. Ama bunun kuzeyinde Bandırma'dan Gemlik'e doğru uzanan hat boyunca da, Körfez'de oluşan 5'lik depremler de bu fay hattının biri güneybatı biri de doğu kesiminde olan hattır. 17 Ağustos depreminin stres yükleyip ve boşalttığı kesim Çınarcık-Armutlu'nun güneybatı kesimidir. Burada olan deprem de bize bunu göstermiştir” dedi.

Editör: Halide Tonga