31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları bugün itibarıyla başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı seçim takvimine göre, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları bu tarihten itibaren yürürlüğe girdi.

PROPAGANDA SERBESTLİĞİ VE YASAKLAR

Propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de başladı ve seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek. Bu süre zarfında, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, çeşitli yöntemlerle propaganda yapabilecekler.

Secim Oy Secmen Sandik Aa Arsiv

PROPAGANDA KURALLARI

Seçim süresince, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecekler. Ancak bazı kurallara uymaları gerekiyor.

MABET, KAMU BİNASI, TESİSLER

Toplu olarak sözlü propaganda, genel yollar üzerinde, mabetlerde ve kamu hizmeti gören bina ve tesislerin dışında yasak olacak. Ayrıca, açık yerlerde ikinci saatin sonundan güneşin doğuşuna kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak.

oy-kullanma-oy-verme-oy-sandik-4

ELEKTRONİK İLETİŞİM YASAĞI

Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar veya sesli, görüntülü veya yazılı mesajlarla propaganda yapılamayacak. Ancak siyasi partiler, kendi üyelerine bu tür iletişimlerde bulunabilecekler.

ÖNEMLİ YASAKLAR VE KISITLAMALAR

Oy verme gününden önceki 10 günlük süreçte, siyasi partilerin veya adayların lehinde veya aleyhinde yayınlar yapılması ve dağıtımı yasak olacak. Ayrıca, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamındaki gezilerine hiçbir memur katılamayacak.

oy-kullanma-oy-verme-oy-sandik-8

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Seçim günü, içki satışı ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, ancak lokantalarda yemek servisi devam edecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında kimse silah taşıyamayacak. Seçim günü saat 18.00'e kadar radyo ve televizyon kanallarında sadece YSK'nin yayınları yapılacak, ancak saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak.
 

Editör: Mevlüt Peker