Spor giyim devi Puma, 2024 yılında İsrail Milli Futbol Takımı ile olan sponsorluk anlaşmasını sonlandıracağını duyurdu. Bu karar, şirketin stratejik yönelimlerindeki değişikliklerin bir parçası olarak alındı.

PUMA’NIN İSRAİL SPONSORLUĞUNU BIRAKMA KARARININ ARKA PLANI

Puma'nın bu kararı, şirketin "daha az, daha fazla, daha iyi" iş stratejisinin bir sonucu olarak açıklandı. Alman markasının sözcüsü, bu kararın İsrail-Hamas çatışmasıyla bir ilgisi olmadığını belirtti. Ayrıca, şirketin reklamlar ve büyük uluslararası turnuvalara katılım gibi belirli kriterler doğrultusunda mevcut milli takım kadrosunu gözden geçirdiği ve bu sürecin bazı değişikliklere yol açtığı ifade edildi.

PUMA'NIN İSRAİL MİLLİ TAKIMI SPONSORLUK ANLAŞMASININ SONLANMASI

Puma'nın İsrail Milli Takımı ile olan sponsorluk anlaşması 2024 yılında sona erecek. Bu karar, şirketin Sırbistan Milli Takımı ile yaptığı sponsorluk anlaşmasının da aynı yıl sona ermesiyle paralellik gösteriyor. Puma, 2022 yılında İtalya Milli Takımı ile yaptığı önemli futbol sponsorluk anlaşmasını Adidas'a kaptırmıştı. Şirket, yüksek profilli iki milli takımla yeni sponsorluk anlaşmalarının bu yılın sonlarında ve 2024'te açıklanacağını duyurdu.

PUMA'NIN İSRAİL MİLLİ TAKIMI SPONSORLUĞUNU BIRAKMASINDA MALİ NEDENLER VE PUMA’NIN GELECEK PLANLARI

Financial Times'a göre, Puma'nın İsrail Futbol Federasyonu (IFA) ile olan anlaşmayı sonlandırma kararı tamamen mali nedenlere dayanıyor. İsrail'in FIFA sıralamasında 200 ülke arasında 75'inci sırada yer alması ve forma satışları açısından sınırlı bir pazar olması bu kararda etkili oldu. Ayrıca, bazı Batı şehirlerindeki Puma mağazaları son haftalarda protestoların hedefi olmuştu. Ancak şirket, bu kararın İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden bombardımanı sonrası tüketicilere yönelik boykot çağrılarıyla bir ilgisi olmadığını vurguladı. Bu kararın tamamen tesadüfi olduğu belirtildi.

İSRAİL'E DESTEĞİNİ AÇIKLAYAN FİRMALAR ARASINDAYDI

Puma, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye ve sivillere yönelik başlattığı saldırıların ilk gününde Puma, İsrail'e olan desteğini açıklamıştı. Puma, "İsrail'e desteğini açıklayan şirketler" listesinde yer almıştı. Şirketlerin İsrail'e olan desteği farklı kategorilere ayrılıyor. Kimi şirketler doğrudan destek açıklaması yaparken, kimi firmalar ise desteğini açıktan mali yardım sağlayarak gösteriyor. Bazı firmalar ise boykot korkusuyla İsrail'e olan desteğini gizli tutmaya çalışıyor. Kimi firmalar ise İsrail'in saldırılarını haksız bularak konuya her türlü uzak durmaya çalışıyor.

Editör: Mevlüt Peker