Rusya'da Telegram üzerinden yayın yapan, Kremlin içinden aldığı haberlerle bilinen muhalif yayın General SVR, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün gece kalp krizi geçirdiğini iddia etti. 

Telegram üzerinden yayımlanan haberde Putin'in rezidansında kalbinin durduğu, doktorların yaptığı hızlı müdahale sonucunda Rus liderin hayata döndüğü öne sürüldü.

PUTİN'İ YERE DÜŞMÜŞ HALDE BULDULAR

T24'ün haberine göre; General SVR'nin iddiasına göre pazar akşamı saat 21.05 sularında rezidansta görev yapan gizli servis yetkilileri, Putin'in odasında bir düşme sesi geldikten sonra odaya girdi. Ajanların içeride Putin'i yere düşmüş ve kasılmış halde bulduğu, masadaki yiyeceklerin de devrilmiş olduğu belirtildi. 

DURAN KALBİNİ TEKRAR ÇALIŞTIRDILAR

Durumu gören ajanların hemen rezidanstaki doktorları göreve çağırdığı, doktorların da Putin'in kalp krizi geçirdiğini belirttiği iddia edildi. General SVR'nin iddiasına göre doktorlar, hızlı müdahale ile Putin'in duran kalbini çalıştırdı ve Rus lider rezidansta tıbbi araçlar olan özel bir odaya alındı. Müdahaleden sonra Putin'in bilincinin yerinde olduğu belirtildi. 

24 SAATTİR TIBBİ GÖZETİM ALTINDA

Rusya Devlet Başkanı'nın durumunun stabil olduğu ve 24 saat tıbbi gözetim altında tutulduğu yazıldı. 

General SVR, Putin'in kalp krizinin Rus liderin yakın çevresini ciddi anlamda endişelendirdiğini; bugün Putin'in ölmesi durumunda atılacak durumlara dair bir toplantı yapıldığını belirtti. 

General SVR, ayrıca Putin'in son zamanlardaki görüşmelerine "dublörünün" katıldığını iddia etti.

Ancak gündemi sarsan iddianın ardından henüz resmi bir açıklama gelmedi.

PUTİN KİMDİR?

Doğum: 7 Ekim 1952 (71 yıl yaşında), St. Petersburg, Rusya

Vladimir Vladimiroviç Putin7 Ekim 1952, Leningrad, SSCB), Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999–2000 yılları arasında başbakanlık, 2000–2008 yılları arasında başkanlık, 2008–2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Putin Sovyetler Birliği'nde 16 yıl boyunca KGB dış istihbarat subayı olarak çalıştı ve Yarbay (podpolkovnik) rütbesine yükseldi. 1991'de istifa ederek St. Petersburg'da siyasi kariyerine başladı. Başkan Boris Yeltsin'in yönetimine katılmak üzere 1996 yılında Moskova'ya taşındı ve Ağustos 1999'da başbakan olarak atanmadan önce kısa bir süre Federal Güvenlik Servisi (FSB) direktörü ve Güvenlik Konseyi sekreteri olarak görev yaptı. Yeltsin'in istifasının ardından, 2000 yılında, başkan vekili oldu ve dört aydan kısa bir süre sonra ilk kez devlet başkanı seçildi. 2004 yılında %72 oyla yeniden seçildi. O dönemde anayasal olarak iki dönem üst üste devlet başkanlığı yapamayacağı için Putin, 2008'den 2012'ye kadar Dmitry Medvedev döneminde başbakan olarak görev yaptı. Hile iddiaları ve protestolar ile gölgelenen bir seçim ile 2012'de başkanlığa geri dönen Putin, 2018 yılında yeniden seçildi. Nisan 2021'de, referandumun ardından, anayasa değişikliklerini imzaladı; bunlardan biri yeniden seçilmek için iki kez daha aday olmasına izin verecek ve potansiyel olarak başkanlığını 2036'ya kadar uzatacaktı.

Vladimir Putin'in ilk başkanlık döneminde Rus ekonomisi, ekonomik reformlar ve petrol ve gaz fiyatlarındaki beş katlık artışın ardından yılda ortalama %7 oranında büyüdü. Putin ayrıca, Çeçen ayrılıkçılara karşı yürütülen savaşta Rusya'ya liderlik ederek bölgede federal kontrolü yeniden tesis etti.Başbakan olarak görev yaptığı dönemde Gürcistan'a karşı yapılan bir savaşın yanı sıra askerî ve polis reformunu denetledi. Başkan olarak görev yaptığı üçüncü dönemde Rusya, Kırım'ı ilhak etti ve Ukrayna'nın doğusunda bir savaşa destek verdi, çok sayıda askerî harekât gerçekleştirdi ve bu da uluslararası yaptırımlara ve Rusya'da mali krize yol açtı. Ayrıca Suriye'de isyancı ve cihatçı gruplara karşı askerî müdahale emri verdi. Başkan olarak dördüncü döneminde Ukrayna sınırına askerî yığınak yapılmasına başkanlık etti ve Şubat 2022'de uluslararası kınamalara ve genişletilmiş yaptırımlara yol açan geniş çaplı bir işgal başlattı. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'daki savaş suçlarına ilişkin bir soruşturma açtı. Eylül 2022'de Putin kısmi bir seferberlik ilan etti ve uluslararası hukuka göre yasadışı olan güney ve doğu Ukrayna'nın zorla Rusya'ya ilhakını resmen onayladı. Mart 2023'te Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş sırasında yasadışı çocuk kaçırma olaylarında cezai sorumluluğu olduğu iddiasıyla Putin hakkında savaş suçları nedeniyle tutuklama emri çıkardı.