Rekabet Kurulu, Google'a yerel arama hizmetleri soruşturmasında uyguladığı süreli para cezasını durdurdu. Ancak, otel sorguları bakımından tedbir önerilerini yerine getirmediği gerekçesiyle 482 milyon lira ceza verdi.

Rekabet Kurumu 10062024 3

YEREL ARAMA HİZMETLERİ İHLALİ

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Google'ın genel arama hizmetleri pazarında hakim durumda olduğu belirtildi. Google'ın, kendi yerel arama (Local Unit) ve konaklama fiyatı karşılaştırma (Google Hotel Ads-GHA) hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında rakiplerine kıyasla avantaj sağladığı tespit edildi.

Rekabet Kurumu 10062024 2

REKABETİN BOZULMASI

Google'ın, rakiplerinin Local Unit'e girişini engelleyerek faaliyetlerini zorlaştırdığı ve yerel arama hizmetleri ile konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetleri pazarlarındaki rekabeti bozduğu vurgulandı. Bu sebeple, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal ettiğine karar verilerek Google'a 2021 yılında 296 milyon 84 bin 899 lira para cezası verildi.

Rekabet Kurumu 10062024 4

YÜKÜMLÜLÜKLERİN YERİNE GETİRİLMEMESİ

Açıklamada, Google'a ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesi için birtakım yükümlülükler getirildiği belirtildi. Google'ın, rakip yerel arama hizmetlerine ve rakip konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında kendi ilgili hizmetlerinden dezavantajlı olmayacakları koşulları sağlaması gerektiği ifade edildi. Bu doğrultuda, Google yerel arama hizmetlerine ilişkin yeni tasarımları içeren tedbir önerilerini sundu. Kurul, 21 Mart 2024 tarihli toplantısında, bu tedbir önerilerinin uygulanmasına ve 3 aylık süre zarfında izlenmesine karar verdi.

Rekabet Kurumu 10062024 6

OTEL SORGULARI İÇİN TEDBİR ÖNERİLERİNİN UYGULANMAMASI

Google'ın, yerel arama hizmetleri bakımından uygulanmasına karar verilen yeni tasarımları otel sorguları bakımından uygulamadığı tespit edildi. Bu nedenle, Kurul, otel sorgularına ilişkin yerel arama hizmeti bakımından yeni tasarımlar uygulamaya alınana kadar Google'a her gün için idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Rekabet Kurumu 10062024 5

482 MİLYON LİRALIK CEZA

Google, son olarak otel sorgularına ilişkin yerel arama hizmeti bakımından uygulamadığı tasarımları 21 Mayıs'ta tamamladı. Kurul, bu tarihten itibaren günlük idari para cezasının sonlandırılmasına ve Google'a, yerel arama hizmetlerine ilişkin yeni tasarımları otel sorguları bakımından uygulamamasının yaptırımı olarak 482 milyon lira ceza verilmesine karar verdi.