Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'daki bir basın toplantısında, Karabağ bölgesinde konuşlanmış olan Rus Barış Gücü birliklerinin çekilmeye başladığını doğruladı. Bu gelişme, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde 2020 yılında sona eren çatışmaların ardından bölgedeki durumu değiştiriyor. Peskov'a göre bu birlikler, 2020'de imzalanan üçlü bildiri doğrultusunda, bölgenin güvenliğini sağlama amacıyla yerleştirilmişti.

Karabag Rus Baris Gucu 17042024 2

Karabag Rus Baris Gucu 17042024 4

BEŞ YILLIK MİSYON VE ÇEKİLME SÜRECİ

10 Kasım 2020'de sona eren İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin anlaşmasıyla bölgede 1960 askerlik bir barış gücü konuşlandırılmıştı. Bu birlikler, özellikle Ermeni nüfusun yoğun olduğu yerleşim yerlerinde ve Laçın Koridoru olarak bilinen Hankendi-Laçın yolunda güvenlik sağlamakla görevlendirilmişti. Görev süresi 10 Kasım 2025'te sona erecek olan bu birliklerin çekilme süreci başlamış bulunuyor.

Karabag Rus Baris Gucu 17042024 3

Karabag Rus Baris Gucu 17042024 5

PESKOV'DAN İRAN-İSRAİL GERGİNLİĞİNE İLİŞKİN YORUMLAR

Peskov, ayrıca İsrail ve İran arasında artan gerginliğe değindi ve bu durumun bölgesel çıkarlara hizmet etmediğini vurguladı. Rusya'nın her iki taraf ile de yapıcı diyaloglar yürüttüğünü belirten Peskov, bölgede tansiyonun düşürülmesi gerektiğini ve tüm taraflara itidal çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Kremlinden Putinin Turkiye Ziyaretiyle Ilgili Aciklama 26Subat2024 1

BBC'NİN İDDİALARI VE PESKOV'UN YANITI

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin, "Ukrayna'da 2 yılda 50 binden fazla Rus askerin öldüğü" yönündeki iddialarına değinen Peskov, bu konuda yalnızca Rusya Savunma Bakanlığının açıklama yapabileceğini söyledi ve bu bilgilerin devlet sırları kapsamında olduğunu dile getirdi.

rusya-ukrayna-savasi-25122023

ERDOĞAN VE PUTİN ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmelerin henüz kesin bir tarih belirlenmediğini belirten Peskov, iki liderin sık sık telefonda görüştüğünü aktardı.

Editör: Mevlüt Peker