Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mihail Mişustin'i başbakan adayı olarak Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması'na önerdi. Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, sosyal medyadan yaptığı açıklamada bu bilgiyi paylaştı.

Vladimir Putin Mihail Misustin 10052024 1

PARLAMENTO SÜRECİNDE YENİ BİR DÖNEM

2020 yılında yapılan anayasa değişiklikleriyle birlikte, Rusya'da parlamentonun hükümet oluşum sürecine dahil olması ve başbakan, başbakan yardımcıları ile bakanların onay sürecinde aktif rol alması sağlanacak. Volodin, bu değişikliğin yürütme ve yasama organları arasında yeni bir iş birliği dönemini başlattığını ve sorunların çözümünde hükümetle birlikte milletvekillerinin de sorumluluk alacağını vurguladı.

Vladimir Putin Mihail Misustin 10052024 3

MİŞUSTİN VE PARLAMENTO ARASINDA İŞ BİRLİĞİ

Mihail Mişustin'in başbakan adayı olarak parlamentoya sunum yapacağı, milletvekillerinin sorularını yanıtlayacağı ve sonrasında genel kurulda oylama yapılacağı belirtildi. Volodin, siyasi parti temsilcilerinin de yeni hükümetle ilgili görüşlerini dile getireceğini ifade etti.

Vladimir Putin Mihail Misustin 10052024 2

PUTİN'İN GÖREV ONAYI VE HÜKÜMETİN İSTİFASI

Vladimir Putin, Mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimlerindeki zaferinin ardından yemin ederek yeni dönemdeki görevine başlamıştı. Bu süreçte, Mihail Mişustin'in liderliğindeki hükümetin istifa etmesi gerektiği belirtilmişti.

Vladimir Putin Mihail Misustin 10052024 5

ONAY VE ATAMA SÜREÇLERİ

Parlamentonun, Mişustin'in başbakanlığa uygunluğunu onaylaması halinde, Mişustin bir hafta içinde yürütme organlarının yapısal önerilerini, iki hafta içinde ise başbakan yardımcıları ve bakan adaylarının isimlerini parlamentoya sunacak. Duma'nın bu adayları onaylaması gerekecek. Ayrıca, Putin'in bazı bakanlıkların başına atamaları, Federasyon Konseyi ile istişare ederek doğrudan gerçekleştireceği ifade edildi.

Vladimir Putin Mihail Misustin 10052024 4

HÜKÜMET ONAY SÜRECİ

Yeni hükümetin onay sürecinin 20 Mayıs'a kadar tamamlanması bekleniyor. Bu süre zarfında yapılan çalışmalar, Rusya'nın idari yapısında önemli bir dönüşümü işaret ediyor.

Editör: Mevlüt Peker