Rusya’nın ilk elektrikli otomobili Amber, adeta otomotiv estetiğine bir meydan okuma. Sosyal medya, Moskova Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından tasarlanan Rusya'nın elektrikli araçlara yönelik son girişimiyle ilgili görüşlerle çalkalanıyor. "Amber" olarak adlandırılan bu yeni elektrikli otomobil, esprili bir şekilde 1990'lı yılların Fiat Multipla'sı ile karşılaştırılıyor.

AMBER’İN TASARIMI ALAY KONUSU OLDU

Rusya'nın ilk elektrikli aracı "Amber"in tanıtımı sosyal medya platformlarında hiciv konusu oldu. Tamamen Rusya'da tasarlanan ve üretilen "Tesla katili" lakaplı Amber, sadece algılanan beceriksizliği nedeniyle değil, aynı zamanda "çirkin ördek yavrusu" estetiği nedeniyle de ördek yavrusuna benzetildi. Bu durum özellikle sosyal ağlarında alaycı bir dalga oluşmasına neden oldu.

MULTIPLA VS AMBER: AMBER, MULTIPLA’DAN ÇİRKİN BULUNDU

Fiat Multipla, estetik açıdan en az hoşa giden otomobillerden biri olarak kötü şöhretine rağmen, mükemmel bir aile aracı olarak da beğeni kazanmıştı. Bu tür karşılaştırmaların ağırlığını taşıyan Amber, geleneksel güzellik standartlarına meydan okumak anlamına gelse bile, Rusya'nın otomotiv tasarımını yeniden tanımlama girişimini sembolize ediyor. Amber’i gören sosyal medya kullanıcılarının aklına ilk gelen marka da Fiat’ın Multipla’sı oldu. Ancak sosyal medya kullanıcıları, o çirkin Multipla’yı Amber’den daha yakışıklı buldu.

AMBER, AVTATOR FABRİKASI’NDA ÜRETİLECEK

Amber elektrikli araçlarının Kaliningrad Oblastı'nda bulunan Avtator fabrikasında üretilmesi planlanıyor. Bu fabrika, Batı'nın yaptırımlarından etkilenmeden önce Kia, BMW ve Ford gibi uluslararası markaların otomobillerinin montajını yapıyordu. Avtator, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından faaliyetlerini durdurana kadar bir zamanlar dünyanın önde gelen otomobil üreticileri ve montajcıları arasında yer alıyordu.

EN ÇOK UKRAYNALILAR ALAY ETTİ

Özellikle Ukraynalı sosyal medya kullanıcılarının Amber tasarımıyla dalga geçme konusunda başı çekmesi dikkat çekti. Bu tepki, otomotiv tasarımlarının bile jeopolitik duygular için bir tuval haline geldiği iki ülke arasında süregelen gerilimi gösteriyor. Ukraynalılar, savaşın acısını Amber üzerinden da almaya başladılar.

AMBER'İN İDDİALI HEDEFLERİ

İlk tepkilere rağmen, Amber'in seri üretimine 2025 yılında başlanması planlanıyor hatta yılda 50.000 elektrikli otomobil üretmek gibi iddialı bir hedef dahi var. Bununla birlikte, aracın nihai tasarımının ilk sunumundan önemli ölçüde farklı olabileceği ve estetik çekiciliğinde potansiyel bir evrime işaret edebileceği de tahmin ediliyor. Zira bu tasarımın, yaratıcılarını da pek memnun edeceği düşünülmüyor.

Editör: Mevlüt Peker