Şaban ayı 11 Şubat 2024 pazar günü (bugün) başladı. Mübarek üç ayların ikincisi Şaban ayı, İslam aleminde önemli zamanlardan biri. Ramazandan bir önceki ay olan Şaban ayı, Ramazan'ı müjdelemesi sebebiyle özel kabul edilmektedir. Peki Şaban ayı ibadetleri nelerdir? Şaban ayında hangi dualar okunur, hangi günler oruç tutulur? Şaban Ayı zikirleri...

Cami Namaz Dua 09012024 30

Şaban ayı ibadetleri, Müslümanlar tarafından gerçekleştirilecek. Şaban ayı, Ramazanı müjdemesi sebebiyle oldukça özel olan Şaban ayında gerçekleştirilecek ibadetler oldukça önemli görülmektedir. Mübarek üç ayların ikincisi Şaban Ayı, Şaban namazı, orucu, zikirleri araştırılıyor. Peki, Şaban ayında neler yapılır, kılınacak namazlar, çekilecek tespihler, zikirler neler?

Cami Namaz Dua 09012024 25

ŞABAN AYI İBADETLERİ

Şaban Ayında Kılınacak Namazlar

Şaban ayı Resulullah Efendimizin ayıdır.Bu itibarla bu ayda salevatı şerifeye çok devam etmek gerekir. Yine mümkün oldukça istiğfar,ihlası şerif okunması tavsiye edilmektedir. Teheccüd ve tesbih namazlarının kılınması hatmi enbiya yapılması hayırlı olacaktır.

Cami Namaz Dua 09012024 22

  • Bu ayın birinci gecesinde, her rek'atte bir Fatiha ve 3 Ayettül Kürsi ile bir tesbih namazı kılınır.
  • Şaban'ın 27.gecesi,akşam ile yatsı arasında iki rekat teşekkür namazı kılınır. Zammı sure olarak ne istenirse o okunur.

Namaza Niyet:

"Ya Rabbi,beni Resuli Zişan Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın.Resulullah Efendimizin ve mübarek ayını bana hem şefi' ve hem de şahid eyle,Allahü Ekber."

Cami Namaz Dua 09012024 20

Namazdan sonra;

  • 70 defa "Estağfirullahe'l-azıym ve etubü ileyk."
  • 100 defa "Allahümme salli ala ruhi Muhammedin fil-ervah ve salli ala cesedi Muhammedin fil-ecsad ve salli ala kabri Muhammedin fil-kubur"denilir.
  • Namazdan sonra "Ya Rabbi senin huzurı sırrı ehadiyetine iltica ediyorum"denilir.

Cami Namaz Dua 09012024 8

ŞABAN AYI ORUCU KAÇ GÜN, HANGİ GÜNLER TUTULUR?

Halk arasında üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Özellikle de Hz. Peygamber, Recep ayı girdiği zaman "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." şeklinde dua etmiştir. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara göre daha çok nafile oruç tuttuğu, ama Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu bir şekilde geçirmediği hadis kaynaklarında yer alır.

Cami Namaz Dua 09012024 1

Şaban ayının 1.gün ve 13.gün arasında kalan (Eyyam-ı Biyz Orucu) tutulur. 14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu), 15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu), 30.gün, ilk perşembe, son pazartesi ve son perşembe günleri de oruç tutulması da tavsiye edilen günler arasında yer alıyor. Pek çok din alimlerine göre Şaban ayında aralıksız oruç tutulmasını emreden bir hüküm dini kaynaklarımızda yer almamaktadır. Fakat kişinin sağlığı ve gücü oruç tutmaya müsait olduğu müddetçe bu aylar içinde dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Bunun için belirlenmiş bir gün sayısı bulunmaz.

Dua 08012024 8

Oruç Tutulması Tavsiye Edilen Günler

  • 1.gün
  • 13.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
  • 14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
  • 15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)
  • 30.gün
  • İlk Perşembe
  • Son Pazartesi
  • Son Perşembe
Editör: Nurseli Fırat