Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz, Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, sosyal medya hesabından koku alma bozukluğuyla ilgili yapılan son araştırmaları değerlendirdi.

Yapılan son araştırmalarda motivasyon, hafıza ve duygu bozuklukları ile bağlantılı olduğu bilinen koku duyusunun, daha yüksek beyin işlevleri üzerindeki etkisinin de ortaya konmaya başlanması hastalık tedavilerine yeni bir bakış açısı getirebileceğini savundu. 

Altundağ sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Psikiyatrik hastalıklarda koku alma bozukluğunun saptanması burun içi enflamasyon ile psikiyatrik hastalıklar arasındaki ilişki açısından çok önemli

Son araştırmalarda koku alma sistemi ile beyin içindeki ön beyin olarak adlandırılan ve insanın toplum içindeki davranışlarını ve kişiliğini düzenlemede çok önemli rol oynayan “prefrontal korteks” arasındaki bağlantılar çok daha net ortaya kondu.

#Kokualmabozuklugu nun motivasyon, hafıza ve duygu bozuklukları ile bağlantılı olduğu biliniyordu. Ek olarak #kokuduyusunun daha yüksek beyin işlevleri üzerindeki etkisinin de ortaya konmaya başlanması hastalık tedavilerine yeni bir bakış açısı getirecektir. #parosmi

Medial prefrontal korteks ve  kaygıyla ilgili davranışları ilişkisi üzerine ek olarak koku duyusu ve bu bölge arasındaki ilişki burun tıkanıklığı, alerjik Rinit olan bireylerdeki kaygı benzeri davranış ve koku bozukluğu bağlantılarına destek sağlayabilir. 

Bu durum #longcovid olarak da adlandırılan ve #covid19 sonrası #kokualmabozuklugu ve #parosmi yaşayan hastalarda , depresyon, kaygı bozukluğu, unutkanlık ve davranış değişikliğinin neden yaşandığını daha net olarak açıklıyor.

Diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarından farklı olarak çok daha yüksek oranda enfeksiyon sonrasında psikiyatrik problem yaşanması ve aynı zamanda daha yüksek oranda bu hastalarda #kokualmabozuklugu #parosmi olması da bu çalışmalarda gösterilmiş durumda

Grip hastalığına oranla #covid19 sonrası dönemde artan psikiyatrik hastalık karşılaştırmasını kırmızı ( covid) , mavi (grip) ile görebiliyorsunuz.

Bu durum #parosmi hastalarının aile ve sosyal çevreleri tarafından hastalığın iyileşme süreci boyunca daha çok desteklenmesini de gerektirmektedir. Çevrenin bu davranışı hastalığın iyileşmesine de olumlu katkıda bulunacaktır.”

Editör: TE Bilisim