Koronavirüs salgınının başlaması ile her ülke kendi sistemini kurup vaka ve ölüm sayılarını kaydetti. Ülkelerden gelen istatistiklere göre dünya üzerindeki toplam Koronavirüs ölüm sayısı 6 milyonu geçti.

Ancak sınırlı test sayıları ve ülkelerin izlediği farklı politikalar nedeniyle açıklanan toplam sayı şimdiye kadar hep tartışma konusu oldu.

RESMİ RAKAMIN 2 KATINDAN FAZLA: 15 MİLYON İNSAN ÖLDÜ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) doğrudan koronavirüs ölümleri ile pandeminin neden olduğu diğer ölümleri ayırt etmek için rakamları hemen açıklamadı.

Örgüt bugün yaptığı açıklama ile son iki yılda ya koronavirüs ya da virüsün bunalmış sağlık sistemleri üzerindeki etkisi nedeniyle yaklaşık 15 milyon insanın öldüğü tahmininde bulundu.

Bu rakam resmi olarak açıklanan 6 milyon ölüm sayısının iki katından fazla. DSÖ'nün raporuna göre ölümlerin çoğu Güneydoğu Asya, Avrupa ve Amerika'da gerçekleşti.

DSÖ açıkladı: 15 milyon kişi koronavirüs ve bağlantılı sebeplerden hayatını kaybetti

RAKAMLAR UYARI NİTELİĞİNDE, ÖNLEM ALINMALI

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus bu rakamların uyarı niteliğinde olduğuna dikkat çekerek ülkeleri gelecekte sağlık konusunda oluşabilecek acil durumlara karşı daha fazla yatırım yapmaya davet etti.

SADECE KORONAVİRÜS HASTALARINI KAPSAMIYOR

DSÖ tarafından gerçek Kovid-19 ölümlerinin sayısını hesaplamakla görevlendirilen bilim insanları Ocak 2020 ile geçen yılın sonu arasında 13,3 milyon ile 16,6 milyon arasında ölüm olduğunu tahmin ediyor. Bu grup içerisinde koronavirüs vakalarının yanı sıra kanser hastaları gibi sağlık sistemindeki aksaklıklar nedeni ile tedavi olamayan insanlar da yer alıyor.

Editör: TE Bilisim