Ekol Haber'den Dilek Yaman Demir'in haberine göre; kamuoyunda “Şahinler Grubu” olarak bilinen çeteye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma bürosu tarafından 59 örgüt üyesi hakkında iddianame düzenlendi. Şahinler grubu lideri Sedat Şahin’in yokluğunda liderliği devralan amcasının oğlu Mehmet Şahin’in 180 yıl, örgüt içindeki çetenin lideri olan ve yatak odasındaki gizli bölmede yakalanan Hasan Akdeniz ile Bahadır Şahin’in 150’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Çetenin finansörlüğünü yapan Salih Yiğiner’in ise 27 yıla kadar hapsi istendi.

Whatsapp Image 2024 03 16 At 16.32.14

SUÇ ÖRGÜTÜ İÇİNDE AYRI ÇETELEŞME 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, "Şahinler" olarak bilinen liderliğini Mehmet Şahin'in yaptığı organize suç örgütünün; silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak, nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kasten yaralama, silahlı tehdit gibi 18 eyleme karıştığı tespit edildi. Örgüt lideri ve üyelerine yönelik 29 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilen operasyonda örgüt lideri Mehmet Şahin ile birlikte 26 şüpheli şahıs yakalanarak çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Öte yandan Mehmet Şahin’in yönettiği suç örgütü içerisinde ayrı çeteleşme olduğu, kurulan örgütlerin başında Hasan Akdeniz’in olduğu ve firari olduğu öğrenilmişti.

Whatsapp Image 2024 03 16 At 16.32.43

YATAK ODASINDAKİ GİZLİ BÖLMEDE YAKALANMIŞTI 

Operasyon kapsamında yürütülen çalışmalarda 18 eylemden sorumlu örgüt yöneticisi Hasan Akdeniz'in 20 Şubat'ta Üsküdar'da bulunan evine operasyon yapıldı. Hasan Akdeniz, yatak odasındaki gizli bölmede yakalandı. Evde yapılan aramada ise 1 adet ruhsatsız tabanca ve 91 adet farklı çaplarda fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan tüm şüpheliler, Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

ŞAHİNLER'İN 59 ÜYESİNE DAVA 

Şahinler Grubu’nun ve içindeki çetenin toplam 59 üyesi hakkında İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede Mehmet Şahin’in 167 yıl, örgüt içindeki çetenin lideri olan Hasan Akdeniz’e 150 yıla kadar hapsi istenirken dosyada 22 mağdur yer aldı. Bazı mağdurların evlerde rehin tutulup, şantaja maruz kaldığı, bazı mağdurların ise araç içerisinde ya da dışarıda darp edildiği tehdide maruz kaldığı anlatıldı. İddianamede, 18 farklı yağma ve gasp benzeri olay yer aldı. 

AMCASININ OĞLU LİDER 

İddianamede, örgüte liderlik eden Sedat Şahin’in işlemiş olduğu suçlardan dolayı tutuklandığından otorite boşluğunu önlemek ve örgütün yasa dışı finans kaynaklarını devam ettirmek isteyen Sedat ŞAHİN'in amcasının oğlu olan şüpheli Mehmet Şahin’in örgüte liderlik etmeye başladığı, şüpheliler Bahadır ŞAHİN ve Hasan Akdeniz’in yönetici olarak konumlandıkları suç örgütü içerisinde şüphelilerin belli bir hiyerarşi içerisinde müşterek hareket edip birbirleriyle irtibatlı oldukları ve beraberce suç işledikleri ya da işlemeye teşebbüs ettikleri, bu faaliyetlerinin uzunca bir süreden beri devam ettiği anlatıldı. 

İŞTE İDDİANAMENİN DETAYLARI 
Hazırlanan iddianamede şüphelilerin eylemleri de anlatıldı. Çetenin iş insanlarından yağma ve gasp yaptığı, alınan paranın karşılığında değerinin çok altında başka bir gayrimenkul ile borcu kapatmaya zorladığı tespit edildi. Salih Yiğiner ve Hasan Akdeniz hakkında suç duyurusunda bulunan Mehmet Ali S. İsimli galerici , çete tarafından peş peşe üç kez dolandırıldığını iddia etti. İddialara göre, Hasan Akdeniz’e ait HADES firmasını temsil eden kişiler, galeriden araç satın alarak ilk başta güven oluşturdu. Devamında Hasan Akdeniz de galeriden araç satın almaya başladı ve firmanın çeklerini kullandı.

KENDİSİNİ MALİ MÜŞAVİR OLARAK TANITTI 

Kendisini “NEF” projesiyle tanınan Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş. unvanlı şirketin mali müşaviri olarak tanıtan Akdeniz, daha sonra çekleri zamanında ödemedi. Bunun üzerine HADES firmasını temsil eden kişiler, galeri sahibini örgütün diğer üyesi Salih Yiğiner’le görüştürdü.Görüşmede galeri sahibine satış bedeli 1 milyon 298 bin dolar olan bir dükkan, Hasan Akdeniz’den olan alacağı mahsup edilerek, satış bedelinin ödenmesi halinde satılabileceği söylendi.

175 BİN DOLARLIK ARAÇ VERDİ 

Hasan Akdeniz’den olan araç bedeline ilişkin alacağını alamayan galerici, dükkan için para ödeyip ikinci kez dolandırılmaktan korktuğu için proje tamamlanmadan bakiye bedeli ödeyemeyeceğini şüphelilere belirtti, şüpheliler de alacağa karşılık galericiden araba vermesini istedi. Bu nedenle şüpheli Salih Yiğiner’e taşınmaz satış bedeline karşılık olarak 175 bin dolar değerinde araç verildi.

MİLYONLUK DEDİKLERİ DÜKKAN KÖMÜRLÜK ÇIKTI 

Proje bittikten sonra galericiye satılacağı söylenen yerin ise ‘kömürlük’ vasfında olduğu ve ekspertiz raporunda bu yerin bedelinin, satılacak taşınmazın yüzde 10’u dahi etmeyecek hatta ilk olarak Hasan Akdeniz’e satılan araç bedelini dahi karşılamayacak düzeyde olduğu anlaşıldı. Bu şekilde dolandırıldığını anlayan galerici, Hasan Akdeniz’e bir kez daha başvurdu ancak sonuç alamadı. Daha sonra şüpheli Hasan Akdeniz, uğramış olduğu zararı gidereceğini belirterek, bu kez başka bir inşaat projesi üzerinden galericiyi bir kez daha dolandırdı.

TEHDİT VE GASP İDDİALARI 

İddianamede belirtilen diğer bir olay ise, İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Fatih’te bir adreste sahte protein tozu satıldığı bilgisi üzerine araştırma başlattığı soruşturmada adli kontrolle serbest bırakılan Ali S.’nin yaşadığı tehdit ve gasp iddiası yer aldı.   Türkiye'de satışının yasak olduğu ve çoğunun merdiven altı imalathanelerde üretildiği belirtildi. Aralarında doktor reçetesi ile satılması geren ilaçlarında bulunduğu ürünlerin bir kısmının soğuk zincir olarak muhafaza edilmesi gereken ürün olduğu ancak raflarda tutulduğu öğrenildi. Vücut geliştirme sporu yapan kişilerin daha çok kullandığı, aralarında gelişim bozukluğu tedavisinde reçetelendirilen ilaçların da yer aldığı ürünlerin internet üzeriden satıldığı öğrenildi. Ele geçirilen 189 bin 373 adet ürünün piyasa değerinin 2 milyon 556 bin lira olduğu belirtildi. Ali S.’nin bu olaydan sonra örgüt üyeleri tarafından yağmalanmaya başladığı ve para miktarlarının giderek arttığıydı. 

İDDİANAME KABUL EDİLDİ 
İddianamenin sonunda, Mehmet Şahin, Bahadır Şahin’in örgüt yöneticisi olarak, Hasan Akdeniz, Salih Yiğiner ve Volkan Aykaç’ın ise doğrudan eylemi gerçekleştirenler olarak 18 farklı yağma olayından sorumlu tutuldu. Şahinler grubu lideri Sedat Şahin’in yokluğunda liderliği devralan amcasının oğlu Mehmet Şahin’in 180 yıl, örgüt içindeki çetenin lideri olan ve yatak odasındaki gizli bölmede yakalanan Hasan Akdeniz ile Bahadır Şahin’in 150’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Çetenin finansörlüğünü yapan Salih Yiğiner’in ise 27 yıla kadar hapsi istendi.Hazırlanan iddianame, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Şüpheliler, ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

Editör: Ozan Barış Erim