Ekran Haber'den Dilek Yaman Demir'in özel haberine göre; İstanbul’da, Abdullah Coşkun Çelebioğlu ürettiği sahte cinsel uyarıcı hapları internet ve telefonla pazarlayan bir şebeke kurdu. Satışların tümü Adamo İnşaat ve Sanal Mağazacılık ile Enerji Medikal isimli şirketler üzerinden yapıldı. Vatandaşlar bu hapları satın almaktan vazgeçerlerse, kendilerinden yüksek meblağlarda kargo ücreti istendi. Kargo parasını ödemeyenleri, avukat olduğunu söyleyen şirket elemanları icraya vermekle tehdit etti. Bu yolla binlerce kişi dolandırıldı.

31 KİŞİ TUTUKLANDI

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı bu şikâyetlerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurup soruşturma izni istedi. 7 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından Jandarma ekipleri 13 Eylül’de örgütün beyni olduğu tespit edilen Abdullah Coşkun Çelebioğlu ve kardeşi Tayfun Çelebioğlu’nun da arasında olduğu 55 kişiyi gözaltına aldı. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, dolandırıcılık, kişilerin sağlığını tehlikeye sokacak şekilde ilaç tedarik etmek ve satmakla suçlanan şüphelilerden 31’i tutuklandı.

MAL VARLIKLARINA EL KOYULDU

Başsavcılık tutuklanan kişilerin tüm malvarlıklarına geçici olarak el koydu. Abdullah Coşkun Çelebioğlu’nun üzerine kayıtlı herhangi bir mal yoktu ancak Silivri’deki Alpaka Çiftliği’nin sahibi olduğu belirlendi. Çelebioğlu ‘çocukluk hayalim’ diyerek kurduğu çiftliği bir arkadaşının üzerine devretmiş, kullanım hakkını elinde tutmak içinse eşinin üzerine bir kira kontratı yapmıştı.

HAYVANLARA EL KONDU

Çiftliğe giden jandarmalar 2 kızılgeyik, 1 alageyik, 2 Avrupa yaban koyunu, 1 ceylan, 1 erkek tavus kuşu, 2 emu devekuşu, 1 nando devekuşu, 1 siyah kuğu, 2 alpaka, 2 cüce keçi ve onlarca tavuk, keçi ve ineğin yanı sıra 6 yarış atı buldu.

331 MAĞDUR

Soruşturma kapsamında şu ana kadar 400 müşteki tespit edildi. İfadesine başvurulan bazı müştekiler şikâyetçi olurken, bazı müştekiler ise cinsel gücü arttırıcı ilaç ile isimlerinin duyulmasını istemedikleri için şikâyetçi olmadı. Dosyada, 331 mağdur yer aldı.

ÖRGÜT YÖNETMEK VE ÜYE OLMAK SUÇLARINDAN YARGILANDI

Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, liderliğini Abdullah Coşkun Çelebioğlu’nun yaptığı 82 kişilik suç örgütü hakkında iddianame düzenledi. Abdullah Coşkun Çelebioğlu liderliğinde kurulan örgütün müştekilerin iradesini fesada uğratmak suretiyle Kişinin, Kendisini Kamu Görevlisi veya Banka, Sigorta Ya Da Kredi Kurumlarının Çalışanı Olarak Tanıtması veya Bu Kurum ve Kuruluşlarla İlişkili Olduğunu Söylemesi Suretiyle Dolandırıcılık, Basın ve Yayın Araçlarının Sağladığı Kolaylıktan Yararlanmak Suretiyle Dolandırıcılık Tacir veya Şirket Yöneticisi Olan ya da Şirket Adına Hareket Eden Kişilerin Ticari Faaliyetleri Sırasında Dolandırıcılık, müştekilerin kişisel bilgilerini hukuka aykırı ele geçirmek suretiyle Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme, sahte içerikli cinsel gücü artırıcı ilaç ve gıdalar üretmek ve satmak suretiyle Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti, Kişilerin Hayatını ve Sağlığını Tehlikeye Atacak Şekilde İlaç Yapma veya Satma suçlarını işledikleri, yine belirtilen örgüt lideri, yöneticileri ve üyelerinin suçtan elde ettikleri geliri aklamaya çalışarak Malvarlığı Değerlerini Aklamak suçunu işledikleri, söz konusu suçları örgüt kurarak ve örgüt hiyerarşisi içinde işlediklerinden dolayı Suç Örgütü Kurma, Yönetme ve Üye Olma suçlarını işledikleri ve birden fazla suçtan cezalandırılmaları istendi.

İŞTE İDDİANAMEDEN DETAYLAR

Hazırlanan iddianamede, örgütün İstanbul ili genelinde 6-7 kişilik bir dolandırıcılık grubunun özellikle İstanbul ili Şişli bölgesi ve il genelinde kendilerini kamu görevlisi ve kamu görevlileri ile bağlantılı olduklarını beyan ederek nitelikli dolandırıcılık yaptıkları anlatıldı.

OLTALADILAR

Şahısların öncelikle mağdurları oltalama sistemi ile ağlarına düşürmek için uygun fiyata cinsel içerikli ürün sattıklarını gösteren bir internet sitesi kurduklarını, bu site üzerinden mağdurları ağlarına düşürerek dolandırıcılık yaptıklarını bunun için de iş yeri adresi olarak da Şişli’de bir adresi gösterdikleri ve adres adına site kurdukları kaydedildi. 

SAHTE İCRA YALANI

Siteye girip alışveriş yaptıktan sonra kullanıcılara Gsm hattından “Teslim alınamayan kargonuz sebebiyle firmamızın oluşan zararından dolayı hakkınızda icra takibi başlatılacaktır. En kısa sürede iletişime geçiniz. 0 212 935 32 42” şeklinde bir SMS gönderdikleri, bir şahsın PTT görevlisi olduğunu, icra takibi ile ilgili adresine bir tebligatın getireceğini söyleyerek kapattığını ve hukuk bürosundan aranacağı söyleyerek korkutucu bir konuşma tarzı ile insanları ödeme yapmaya zorladıkları kaydedildi.

GÜNLÜK BİN MAĞDUR, 200 BİN LİRA

Bu yöntemle günde yaklaşık bin mağduru ağına düşüren ve günde ortalama 200 bin lira haksız kazanç elde eden şüphelilerin, mağdur olarak şikayetçi oldukları belirtildi.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu