İnternette sahte karavan ilanları yayarak vatandaşları dolandıran suç örgütüne yönelik Kocaeli'nin de aralarında bulunduğu 4 ilde geniş çaplı operasyon düzenlendi. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından yürütülen operasyonda 11 şüpheli gözaltına alındı.

Sahte Karavan Cetesi Operasyon 10062024 Iha (4)

SUÇ ÖRGÜTÜNÜN YÖNTEMLERİ

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte suç örgütü üyeleri, e-ticaret ve ilan platformlarına sahte karavan ilanları vererek vatandaşları tuzağa düşürdü. İlana kanan vatandaşlarla sahte çağrı merkezleri üzerinden iletişime geçen dolandırıcılar, güven verici ve aldatıcı görüşmeler yaparak kapora ve nakliye bedeli adı altında para topladı. Toplanan paralar, suç örgütü üyelerine ait başka hesaplara veya sanal kripto para platformlarına aktarılarak izleri kaybettirilmeye çalışıldı.

Sahte Karavan Cetesi Operasyon 10062024 Iha (3)

PARANIN İZİNİ KAYBETTİRME ÇABASI

Yapılan incelemelerde, suç örgütü üyelerinin vatandaşlardan topladıkları paraları sanal kripto para birimlerine çevirerek izlerini kaybettirmeye çalıştıkları tespit edildi. Bu yöntemle çok sayıda vatandaşın dolandırıldığı ve suç örgütü üyelerinin hesaplarına toplamda 5 milyon 500 bin TL para giriş-çıkışı olduğu belirlendi.

Sahte Karavan Cetesi Operasyon 10062024 Iha (2)

11 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Yürütülen soruşturma kapsamında, Kocaeli'nin de aralarında bulunduğu 4 farklı ilde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlarda 11 şüpheli gözaltına alındı. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, dolandırıcılık faaliyetlerini yöneten ve 37 farklı yakalama emri ile 36 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan S.B.'nin suç örgütü lideri olduğunu açıkladı.

Sahte Karavan Cetesi Operasyon 10062024 Iha (1)

SUÇ ÖRGÜTÜNE BÜYÜK DARBE

Kocaeli Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, dolandırıcılıkla mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların devam edeceği belirtilerek, vatandaşların benzer dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Operasyon, suç örgütüne büyük bir darbe niteliğinde olup, dolandırıcıların adalet önünde hesap verecekleri ifade edildi.