Sahur ne zaman başlar, ne zaman biter? Üç aylar başlarken, kandillerde ve ramazanda oruç tutmak isteyenler sahur ve imsak vakitleriyle ilgili araştırmalar yapıyor. Kandillerde ve ramazan ayında oruç tutulurken sahur zamanı, imsak ile belirlenmektedir. 2024 ramazan ayında ilk sahura 10 Mart pazarı pazartesiye bağlayan gece uyanılacak.

Sahur Imsak Vakti 9

Sahur ne zaman başlar, ne zaman biter sorularına yanıt olarak; Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yemenin bitmesi gerekmektedir. Oruç imsak vakti ile başlamakta, akşam ezanı ile son bulmaktadır.

Sahur Imsak Vakti 7

İmsak Nedir?

İmsak, sabah namazının başladığı vakit olarak tanımlanmaktadır. İmsak kelimesi “bir şeyi yapmaktan el çekme, nefsine egemen olarak o şeyi yapmama” anlamına gelmektedir.

Sahur Imsak Vakti 8

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu?

Sahur vakitlerinde yeteri kadar beslenmek, hem manevi hem de bilimsel açıdan oldukça önemlidir. Oruç öncesinde sahura kalkmak, kişilerin daha sağlıklı şekilde oruç tutmasını sağlamaktadır. Oruç vakitlerinde güçsüz ve yorgun düşmemek adına, sahura uyanıp sahur yemeği yemek, kişinin sağlığını korumaktadır.

Sahur Imsak Vakti 4

Doktorlar tarafından da orucun, sahur yaparak tutulması önerilmektedir. Sahura kalkmak, Peygamberimiz tarafından da önemi vurgulanan bir manevi görevdir. “Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır.” sözleri ile sahurun önemini vurgulayan Hz. Muhammed (s.a.v.) insanları sahur için teşvik etmiştir.

Sahur Imsak Vakti 2

Dini kaynaklarda da sahurun insan sağlığı ve oruç için önemi vurgulanmaktadır. Kısacası manevi ve bilimsel olarak sahur yapmadan oruç tutulması önerilmemektedir.

Sahurda Ne Yenir?

Sahur Imsak Vakti 1

Sahurda ne yenir? Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? Sahurda oruç tutan kişiyi gün boyunca tok tutacak yiyecekler yenmelidir. sahur yapılan vakitte hem mideyi yormayacak hem de gün içinde vitamin ve mineral açısından eksiklik yaşatmayacak yemekler tercih edilmelidir. Diyetisyenler ve diğer uzmanlar tarafındn, sahur sofrasında tercih edilen sahurluk adı verilen yiyeceklerin mideyi yormaması ve yeniden uykuya geçiş olacağı için ağır ve yağlı olmaması da vurgulanmaktadır.

Sahur Imsak Vakti 3

  • Sahurluk gıdalara örnek olarak, yumurta olmazsa olmazlardandır. Yumurta tüketmeye özen göstermelisiniz. Haşlanmış veya omlet şeklinde yiyeceğiniz yumurta tok kalmanızı sağlayacaktır.
  • Sahurda Bol bol domates, salatalık tüketilmelidir. Salatalık gün içerisindeki su ihtiyacına yardımcı olmaktadır. 
  • Sahurda kepek, tam buğday ve çavdar ekmekleri tüketilmesi, sindirim açısından yardımcı olmaktadır. 

Sahur Imsak Vakti 5

  • Sahur yemeklerinde kızartmadan uzak durulmalıdır. Kızartmalar midede yanma hissi oluşturabilmektedir. Bu sebeple tercih edilmemelidir.  

Sahur Imsak Vakti 6

  • Ceviz, fındık, badem, süt ve süt ürünleri ile hafif ama doyurucu bir sahurluk hazırlanabilir.
  • Sahurda, İmsak vaktine kadar bol su içmeye özen gösterilmelidir. 
Editör: Nurseli Fırat