İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarıyla tanınan Iraklı Salwan Momika'nın, Norveç'e iltica talebinde bulunduktan sonra tutuklandığı ve sınır dışı edileceği bildirildi.

Salwan Momika 0402024 1

İLTİCA TALEBİ REDDEDİLDİ

İsveç Göç Temyiz Mahkemesi tarafından 27 Mart'ta İsveç'ten sınır dışı edilme kararı onanan Salwan Momika'nın Norveç'e giderek yaptığı iltica talebi reddedildi. Norveç Göç Ofisi, Momika'nın ilticasının kabul edilmediğini ve sınır dışı edilmesi için tutuklandığını duyurdu.

Salwan Momika 0402024 2

İADE KARARI ALINDI

Norveç Göç Ofisi açıklamasında, Dublin Sığınma Anlaşması gereği Momika'nın ilk iltica ettiği yer olan İsveç'e iadesine karar verildiği belirtildi.

İSVEÇ'E TESLİM EDİLECEK

İsveç Göçmenler Ofisi Müdürü Jesper Tengroth, yaptığı açıklamada, Norveç'in Momika hakkında verdiği kararı kabul ettiklerini ve Dublin Sığınma Anlaşması gereği Momika'nın İsveç'e teslim edileceğini kaydedildi.

Salwan Momika 0402024 3

İSVEÇ'TE OTURMA İZNİ UZATILMAMIŞTI

İsveç Göç Temyiz Mahkemesi, 27 Mart'ta Momika'nın sınır dışı edilme kararını onadığını duyurmuştu. Momika, bu kararın ardından Norveç'e iltica etmişti. İsveç Göçmenler Ofisi, Momika'nın oturma izninin uzatılmadığını ve sınır dışı edileceğini belirtmişti.

İSVEÇ VE DANİMARKA'DA PROVOKATÖRÜN EYLEMLERİ

İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'in yakılması provokasyonlarına ilişkin eylemler, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Salwan Momika 0402024 5

İSVEÇ'TEKİ EYLEMLER

Salwan Momika, başkent Stockholm'de, geçen Kurban Bayramı'nın birinci günü olan 28 Haziran 2023'te Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ateşe vermişti. Daha sonra Momika, Stockholm'de Irak'ın büyükelçiliği ile İsveç Parlamentosu önünde polis koruması altında birkaç kez Kur'an-ı Kerim yakmış ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı. 24 Ağustos'ta ise yine Stockholm Camisi önünde tekrar Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Salwan Momika 0402024 4

PROTESTOLAR VE GÖZALTI

Momika'nın 3 Eylül 2023'te Malmö kentinde polis korumasında Kur'an-ı Kerim yakması ve bu sırada müdahale etmeye çalışan 15 kişinin gözaltına alınması nedeniyle protestolar düzenlenmişti.

Salwan Momika 0402024 6

DANİMARKA'DA YASAL DÜZENLEME

Momika'nın eylemlerinin ardından Danimarka Parlamentosu, 7 Aralık 2023'te kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara saldırıları yasa dışı kılan yasa tasarısını kabul etmişti.

Editör: Mevlüt Peker