Kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen Denizbank eski Levent Büyükdere Caddesi Şube Müdürü Seçil Erzan ile birlikte 7 sanığın yargılandığı davanın son duruşması 3 gün boyunca sürdü. Son olarak Fatih Terim’in 29’uncu “müşteki” olarak eklendiği dava, İstanbul 41’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

DAVANIN PERDE ARKASI

Davanın perde arkasından ise ilginç detaylar çıktı. Ekran Haber’e ulaşan bilgilere göre, soruşturmanın daha başında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK)  savcılığa yazılı başvuru şartının gerçekleşmemesi nedeniyle Denizbank hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Ancak Denizbank, Erzan’ın yargılandığı ana davada taraf olarak yer almasa da her duruşmasını sıkı şekilde takip etti. 
 

DENİZBANK YÖNETİCİ VE ÇALIŞANLARI TANIKLIK YAPTI

Geçtiğimiz haftaki davada ise Denizbank’ın bazı üst düzey yöneticileri ve çalışanlarından oluşan 10’un üzerinde tanık ifade verdi. Seçil Erzan’ı bankanın genel müdürlüğünde savcılığa gitmeden önce dinleyen yöneticiler de ifade veren isimler arasındaydı. 

"TELEFONLA OYNAMALARINA İZİN VERİLMESİN" TALEBİ

Tanıkların yemin ettirilerek teker teker içeri çağrılarak dinlendiği davada, şikayetçi avukatlarının talepleri oldu. Şikayetçilerin avukatları,  dışarıda ifade vermek için bekleyen tanıklara içeriden bilgi aktarımı yapılarak yönlendirildikleri iddiasında bulundular.  Tanıkların hep bir ağız konuştuğunu, hazır cevap verdiklerini öne süren avukatlar, dışarıda bekleyen ve ifadesi tamamlanan tanıkların telefonlarıyla oynamalarına izin verilmeden bekletilmelerini mahkemeden talep ettiler. Avukatlar ayrıca duruşmada taraf olmadıkları halde izleyici olarak bulunan bankanın avukatlarının da bulunduğunu söyleyerek basın mensupları dışındaki kişilerin mahkeme salonundan çıkarılmasını da talep ettiler. 

MAHKEMEDEN RET

Mahkeme başkanı, duruşmaların aleni olduğunu belirterek avukatların bu talebini reddetti. Başkan ayrıca ifadesi biten ve duruşma salonunda bekletilen tanıklardan telefonla ilgilenmemelerini rica etti. 

WHATSAPP GRUBUNDAN YÖNLENDİRME İDDİASI

Ayrıca duruşmada izleyici olarak yer alan banka taraflarının Whatsapp grubu üzerinden haberleştikleri, buradan hakimin ve avukatların tanıklara sorduğu soruların yazılarak uyarıda bulundukları, dolayısıyla yönlendirmede bulundukları da öne sürüldü. 

TANIKLAR NE DEDİ?

Tanık olarak dinlenilen bankanın yönetim kurulu üyesi Tanju Kaya ifadesinde, "Teftiş Kurulumuz tarafından görüldü ki paralar banka dışında teslim edilmiş. Hepsi de 'Fatih Terim fonu' denilerek dolandırıldığını söylüyordu. Hakan Ateş ve Mehmet Aydoğdu'nun olaydan 7 Nisan'da haberi oldu. Ateş ve Aydoğdu’nun yönettiği bir fon yoktur." dedi. Teftiş kurulu başkanlığı inceleme ve soruşturma müdürü Cenk İzgi ise Seçil Erzan'ın 9 Nisan 2023'te bankaya gelerek olayı anlattığını, kendilerine 2011'de hisse senedine yatırım yaparken sıkıntı yaşaması üzerine bu işlemlerin başladığını söylediğini kaydeden İzgi, yapılan işlemlerin tam anlamıyla bir saadet zincirinin göstergesi olduğunu ifade etti. 

GELECEK CELSE FATİH TERİM DİNLENECEK

Fatih Terim ile Selçuk İnan'ın da aralarında bulunduğu 6 müştekinin davaya katılma kabul edilerek bir sonraki celse hazır edilmelerine gelmezlerse zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmedildi. 

ATEŞ VE AYDOĞDU'NUN DİNLENMESİ TALEBİ RET

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Toptan Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu'nun da aralarında bulunduğu bazı isimlerin "tanık" sıfatıyla dinlenilmesi talebi de reddedildi. Bankalar Birliğine ve BDDK'ye müzekkere yazılarak, uygulamada bankalardaki para sayma makinelerinin sayılan paraları sisteme kaydedip etmediği veya seri numaralarının kayıtlara geçip geçmediğinin sorulmasına karar verilen duruşma 20 Eylül'e ertelendi.

Editör: Haber Merkezi