İstanbul'da yaptığı bir dernek toplantısında jandarma komutanına küfür eden Hacıabdullah Belde Belediye başkan adayı Babaoğlan Altun, AK Parti Niğde İl Başkanlığı tarafından kesin ihraç istemiyle disipline sevk edildi. Büyük tepkilere neden olan görüntülerin perde arkasına Ekran Haber ulaştı. Niğde İl Jandarma Komutanlığının, yerel seçim sürecine yönelik Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları ve İl Nüfus Müdürlüğü talimatı doğrultusunda seçmen kütük denetimi yaptığı ve beldeye yapılan seçmen kaydırma işlemlerini de denetlediği öğrenildi. Ancak Babaoğlan Altun, iddiaya göre bu denetimde yapılan işlem ile ilgili itirazda bulundu. Jandarma Komutanlığı ekipleri ise Altun'un baskısına boyun eğmedi ve göreve devam etti. Bunun üzerine jandarma ile karşı karşıya gelen Altun, jandarma komutanına küfür ederken bu olayı da İstanbul'daki bir dernek toplantısında anlattı.

ALTUN'UN SÖZLERİ SONRASI HAREKETE GEÇİLDİ

Niğde merkez ilçe Jandarma Komutanı, Altun'un sözleri üzerine Niğde Cumhuriyet Başsavcılığına giderek şikayette bulundu. Öte yandan harekete geçen AK Parti Niğde İl Başkanlığı, Altun hakkında disiplin soruşturması başlatarak, partiden kesin ihracını talep etti.

Secmen Denetimi Baskan Adayini Kizdirmis 24Subat2024 2

"2 YIL 4 AYA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR"

Hukukçu Ersan Şen ve Enternasyonal İş İnsanları Derneği (İNTİSAD) Başkanı Avukat Selahattin Par, olayla ilgili merak edilenleri Ekran Haber'e değerlendirdi. Ersan Şen, "Burada gerçekleşen hadisenin TCK’nın 125. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Burada hakaret fiilinin soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı değildir. Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaretin cezası suça konusu fiilin aleni de işlendiği dikkate alındığında, 1 yıl 3 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis olarak düzenlenmiştir" dedi. 

"ZİNCİRLEME SUÇTAN ARTIRILMASI GÜNDEME GELECEKTİR"

Suçun alt ve üst sınırının failin kastın yoğunluğuna göre takdir edileceğini belirten Şen, sözlerini şöyle sürdürdü; "Burada bilerek ve isteyerek, ısrarla ve tekrar hakarete konu olabilecek sözü tekrarlayarak icra edilen fiilden kastın yoğunluğu dikkate alınabilir. Birden fazla hakaret gerçekleşmişse, cezanın zincirleme suçtan artırılması da gündeme gelecektir. Kararlı bir şekilde söylenen sözlerin ne anlama geldiği, kime ve aleni ortamda ne amaçla söylendiği, cezayı gerektirip gerektirmediği, failin kastının yoğunluğu gibi hususların değerlendirmesini Cumhuriyet savcısı ve dava açılırsa da asliye ceza hakimi yapacaktır.

"KABUL EDİLEMEZ!"

Siyasi kimlikleri olanların buna güvenerek devletin memuruna veya bir yargı mensubuna hakaret etmesi kabul edilemez, bu tür kişilere de gerekli cezalar verilmelidir."

Secmen Denetimi Baskan Adayini Kizdirmis 24Subat2024 3

BELDE BAŞKAN ADAYINA NE CEZA VERİLECEK?

Avukat Selahattin Par ise, TCK’nın 125. maddesi gereğince hakaret suçlarının cezalandırıldığını, hakaret edilen kişinin kamu görevlisi olması halinde, verilen cezada alt sınırın değiştiğini vurguladı. Hakaret suçlarında 3 ay ila 2 yıl arasında hapis cezası öngörüldüğünü dile getiren Par, kamu görevini icra eden bir görevliye karşı bu suçun 6'da 1 oranında artırılarak, alt sınırın 1 yıldan aşağı olmayacağını söyledi.

BABAOĞLAN ALTUN HAKKINDA DAVA AÇILACAK MI?

Jandarma komutanına küfür eden belde belediye başkan adayı Babaoğlan Altun hakkında dava açılıp açılmayacağı sorusuna da yanıt veren Avukat Selahattin Par, "Normal şartlarda hakaret suçları şikayetlere bağlı. Jandarma komutanı şikayetten vazgeçerse dava açılmaz. Şikayet halinde en az 1 yıl hapis cezası verilir. Sabıkası yok ise ceza ertelenir" ifadelerini kullandı.

"EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMASI DOĞRUDUR"

Belli yetkilere getirilen kişilerin, bu tarz olaylara adının karışmasının sıkça rastlanıldığını dile getiren Altun, sözlerini şöyle sürdürdü; "AK Parti'nin kesin ihraç konusundaki tutumu yerindedir. Örnek olunmaması gerekiyor. Aksi halde herkese yol olur. En ağır şekilde cezalandırılması doğrudur."

Editör: Sinan Turp