Düzce'de Ramazan Bayramı tatili süresince artan trafik yoğunluğu, polis ekiplerinin rutinin üzerinde aldığı önlemlerle kontrol altında tutuluyor. Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü tarafından, özellikle Çamköy bağlantı yolunda radarla hız denetimi gerçekleştirildi.

Selektor Ile Radar Uyarisi 14042024 Iha (1)

SELEKTÖRLE UYARAN SÜRÜCÜLERE CEZA

Denetimler sırasında, radar aracını fark eden bazı sürücülerin karşı şeritteki diğer araçları selektör yaparak uyardıkları gözlemlendi. Bu durumu fark eden trafik ekipleri, hemen karşı şeritte de bir uygulama başlatarak, bu şekilde uyarıda bulunan sürücülere yönelik işlem yaptı. Selektör yoluyla diğer sürücüleri uyaran 66 kişiye, her birine 690 lira olmak üzere toplamda 45 bin 540 TL cezai işlem uygulandı.

Selektor Ile Radar Uyarisi 14042024 Iha (2)

SELEKTÖR UYARISINA CEZA KESMEK YASAL MI?

Sürücülerin karşı şeritteki diğer sürücüleri “radar var” anlamına gelen selektör uyarılarının cezalandırılması beraberinde tartışmalara neden oldu. Ekranhaber’e konuşan Avukat Abdullah Adır, Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin 2014 yılındaki emsal kararını hatırlatarak, kararda “Yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemenin trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı gibi araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına geleceğinden kabul edilemeyeceği” vurgusu yapıldığını hatırlattı.

Avukat Abdullah Adir 14042024 1

Selektor Ile Radar Uyarisi 14042024 Iha (3)

“İTİRAZ EDİLİRSE CEZALAR İPTAL EDİLİR”

Avukat Abdullah Adır, sürücülerin selektör yaparak karşı yönden gelen diğer sürücüleri radarın varlığı konusunda uyarmalarının, polis ekiplerinin “radar” levhası ile uyarı yapmalarından bir farkı bulunmadığını belirterek, “Yargıtay emsal kararında trafik ekiplerinin ceza kesmek için sürücülerin kural ihlali yapmasını beklemelerinin kabul edilemeyeceğini belirtmişti. 10 yıl sonra bu konu, farklı şekilde bugün yeniden gündeme geldi. Düzce’de trafik ekiplerinin, karşı yönden gelen araçları selektör yaparak uyaran sürücülere ceza kesmelerinin hukuki bir dayanağı yok. Burada kesilen tüm cezalar hukuksuzdur.” diye konuştu. Avukat Adır, ceza uygulanan 66 sürücünün itiraz etmeleri durumunda Sulh Ceza Hakimliğinin tüm bu cezaları iptal edeceğini belirtti.

Selektor Ile Radar Uyarisi 14042024 Iha (5)

Editör: Mevlüt Peker