Hükümet normalden farklı olarak Temmuz ayında tüm memurlara 8.077 TL tutarında istisnai bir seyyanen zam uyguladı. Bunu takiben, memurlar için Ocak 2024 maaş artış oranları belirlendi. 6 aylık enflasyon farkı ve %15'lik toplu sözleşme zammı dikkate alındığında, Ocak-Haziran 2024 dönemi için memur maaşlarına yapılacak zam oranı %49,25 olarak belirlendi. Memur maaşlarına ilişkin nihai rakamlar Hazine ve Maliye Bakanlığının talimatının ardından netleşecek.

KADROLU SEYYANEN ZAM KONUSU TEKRAR GÜNDEME GELDİ

Kalıcı seyyanen zam konusu bu açıklamalarla birlikte yeniden gündeme geldi. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında kamu çalışanlarının aldığı 8.077 TL'lik olağanüstü artış, başlangıçta 31 Aralık'ta sona erecek ve bir defaya mahsus bir düzenleme olarak değerlendirilmişti. Ancak son gelişmeler bu artışın sürekliliğine ve boyutuna ışık tutarak çok önemli bir 'hukuki' ayrıntıyı ortaya çıkardı.

SEYYANEN ARTIŞIN KALICILIĞI DOĞRULANDI

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, seyyanen zam, kamu görevlilerinin özlük haklarına ilişkin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye 'Ek Madde 40' eklenerek hayata geçirildi. Bu maddeye göre, kanunda belirtilen kamu çalışanlarına her ay 15.965 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek ödeme yapılacak. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

SEYYANEN ZAM TUTARI 2024 YILI İÇİN NE OLACAK?

Temmuz maaş katsayısı baz alındığında seyyanen zam (ek ödeme) için brüt tutar 8.139 TL'ye karşılık geliyor. Damga vergisi için 62 TL düşüldükten sonra net ödeme 8.077 TL oluyor. Ocak ayından itibaren seyyanen zam tutarı brüt 12.147 TL'ye yükselecek. Damga vergisi için 92 TL düşüldükten sonra net ödeme 12.055 TL olacak.

MEMUR MAAŞLARI NASIL HESAPLANACAK?

Ocak ayında devlet memurlarının maaşları hesaplanırken temel ücretleri %49,25 oranında artırılacak. Arttırılan tutara daha sonra 12.055 TL daha eklenecek.

Devlet memurları emekli olana kadar her altı ayda bir seyyanen zam almaya devam edecek. Ancak bu ek ödeme emeklilik maaşlarına yansımayacak. Bu durum, çalışırken alınan maaşlar ile emekli olunduğunda alınan emekli maaşları arasındaki makası kaçınılmaz olarak açacak. Sendika temsilcileri bu açığın kapatılması için seyyanen zammın emekli kamu çalışanlarının emekli maaşlarına yansıtılmasını savunuyor.

SEYYANEN ZAM NEDİR?

Seyyanen zam, pozisyonları veya ücret skalaları ne olursa olsun tüm çalışanlar için eşit bir artışı ifade ediyor. Belirli bir çalışan grubu için yüzdelik bir artıştan ziyade sabit oranlı bir zam anlamına geliyor.

Editör: Mevlüt Peker