15 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7456 sayılı Kanunla, kamu personeline seyyanen zam verilmiştir. Peki, yeni yılda (2024) seyyanen zam ocakta artacak mı, zam gelecek mi?

SEYYANEN ZAM OCAK'TA ARTACAK MI?

15 Temmuz'da Resmi Gazete'de ilan edilen karara göre, en düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya yükseltildi ve emekli aylıklarına yüzde 25 oranında bir zam yapıldı. Bu sayede memurlar, toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 17,55'lik artışa ek olarak seyyanen 8 bin 77 lira zam almaya hak kazandılar. Ancak, memurlara verilen bu seyyanen zammın kök maaşlara yansımayacağı ve dolayısıyla emekli olurken bu ödemenin emekli aylıklarına eklenmeyeceği belirtildi.

Seyyanen_Zam_5

Ocak ayında emekli olmayı planlayan memurlara, Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş tarafından seyyanen zam konusunda dikkatli olmaları uyarısı yapıldı. Karakaş, bütün memurların emekli olmadan önce alacakları emeklilik ikramiyesini ve emeklilik maaşını doğru bir şekilde hesaplamalarının önemli olduğunu vurgulayarak, "Temmuz ayında bir zam yapıldı. Yapılan zammın yüzde 17,55'i oransal zamdı. 8 bin 77 lirası ise seyyanen zamdı. Bu 8 bin 77 liralık seyyanen zammın ocak ayında alacağınız emeklilik maaşına faydası olmayacaktır. Yine 8 bin 77 liralık seyyanen zammın alacağınız emeklilik ikramiyesinde de faydası olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Seyyanen_Zam_2

Karakaş, en düşük memur maaşı olan 22 bin 17 liranın sadece yüzde 17,55'lik oransal zammın kapsadığı 13 bin 940 liranın dikkate alınacağını belirtti. Ancak, ocak ayında ne kadar zam olursa olsun, 8 bin 77 liralık kısmın emeklilik ikramiyesine ve emeklilik maaşına herhangi bir etkisinin olmayacağını ifade etti. Bu nedenle, memurların en düşük maaşlarının 22 bin 17 lira olmasına rağmen, en düşük memur emeklisi aylığının 9 bin 876 lira olduğunu belirtti.

Seyyanen_Zam_3

Karakaş, çalışan memurun aldığı maaşla emekli olduğunda aldığı maaş arasındaki farkın yüzde 44'lere kadar düştüğünü ifade ederek, "Seyyanen zam dolayısıyla ocak ayından sonra, memurların daha önceden çalışırken aldıkları maaşın yüzde 65-70'i civarında alırken, bu yüzde 50'nin bile altına düşecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Seyyanen_Zam_1

Yüzde 25'lik bir aylık bağlama oranı farkı var Ekim 2008'de çıkan bir kanunla birlikte, bu tarihten sonra memur olanların maaşlarının emekli sandığına değil, SGK kanununa göre hesaplanacağını hatırlatan Karakaş, "Emekli Sandığı'na tabi olan bir memurun eğer ki 25 yıl çalışması varsa, yüzde 75 oranında aylık bağlama oranı vardır. Aynı memur eğer ki 5510 sayılı SGK Kanunu'na göre çalışıyorsa, Ekim 2008'den sonra memur olanların tamamı artık Emekli Sandığı'na tabi değil. Dolayısıyla bunlara bağlanacak olan maaş yüzde 50'lik oran üzerinden olacaktır. Bu durumda yüzde 25'lik bir aylık bağlama oranı farkı var" açıklamasında bulundu.