Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sigara gibi tütün ürünleri için yeni yönetmelik hazırlanıyor. Yeni yönetmeliğe göre, tütün ürünlerinin paketlerinin üzerinde, üretim tarihi ve yerini belirten kodlama bilgisi yer alacak. Ayrıca tütün ürününün perakende satış fiyatı, paket üzerinde siyah zemin üzerine beyaz renkte "...TL” şeklinde yer alacak.  

EMİSYON SEVİYELERİNE BAKILACAK

Türkiye’de tütün mamulü üretimi yapmak için ise uygulamada olan prosedürlere ek olarak bakanlıktan 'Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi' alınması zorunlu hale getirilecek. Öte yandan 'Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi' başvurularında ise ürünün fiziksel ve kimyasal özellikleri dışında mevzuatta öngörülen emisyon seviyeleri de istenecek. 

DARPHANE'YE BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

Kayıtdışı üretimle mücadele kapsamında ise firmalara proje tadilatı kapsamında sigara paketleme makinesi için verilen izin, ürün izleme sistemi kurulumu için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne bildirilecek.

TEK ÜRETİCİ SATACAK

Aynı marka ile iç piyasaya satışı yapılacak tütün ürümleri, aynı kategoride sadece bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya sunulacak. 

Editör: Ozan Barış Erim