MEB, öğretmen ile veliler arasındaki iletişimi kurmak için gönüllü olarak görev yapan "sınıf anneliği" ile ilgili bir karar aldı. Tepki çeken uygulamanın kaldırılmasına ilişkin valiliklere uyarı yazısı gönderildi. Yazıda; "sınıf annesi" adı altında görevlendirilen velilerin, diğer velilerden aidat topladığı, ders araç-gereci temini için para talep ettiği ve zaman zaman derslere müdahil olduğu yönünde şikayetler geldiği belirtildi. Tartışılan bu konuyla ilgili Eğitimci Hatice Yılmaz EkranHaber'e konuştu!

SINIF ANNELİĞİ KALKMALI MI?

Yılmaz; "Sınıf anneliği genelde çocuğundan ayrılmak istemryen çalışmayan annelerin öğretmene yardımcı olmak için görev aldığı bir kurum. Ama aynı zamanda geleneksel de bir kurum önceden öğretmene gerçekten yardımcı oluyordu. Ama artık buna hiç ihtiyaç yok çünkü öğretmen veliye ileteceği her bilgiyi grup üzerinden verebiliyor. Zaten çok da suistimal edilen bir konuydu artık gerek kalmadı. Çünkü; sınıf anneliği yapan kadının çocuğu da o sınıfta olduğu için çocuk kendini ayrıcaklı zannediyordu. 

SINIF ANNELİĞİ AKRAN ZORBALIĞINA SEBEP OLUYOR

Çocuklar arasında geçen "benim annem sınıf annesi" muhabbeti ne yazık ki akran zorbalığını da beraberinde getiriyor. Bu da diğer çocukların psikolojisini olumsuz olarak etkliyor. Çocuklarda içe kapanmaya neden oluyor bu uygulama. Sınıfta öğretmen ve öğrenci arasına kimsenin girmemesi gerekiyor. 

SINIF WHATSAPP GRUPLARI EĞİTİMDE EŞİTLİĞİ ENGELLİYOR

Özellikle ilkokullarda en büyük problemlerden birisi de WhatsApp anneleridir. Bunlardan herhangi biri haklı ya da haksız çocuğuyla ilgili okulda bir problem yaşanıyor ve çocuk eve gidip bunu anlattığında şikayet eden çocuğun annesi grupta bazen öğretmen hakkında bazen okul hakkında bazen öğrenci hakkında öyle şeyler yazıyor ki okuldaki tüm düzen bozuluyor" dedi. 

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu