Uluslararası basın özgürlüğü savunucusu Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmalarda zarar gören gazetecilere ilişkin savaş suçlarının soruşturulmasını talep ediyor. Bu bağlamda, RSF Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) bir başvuruda bulundu.

RSF'nin internet platformu üzerinden yayımladığı bilgilendirmede, bu başvurunun temel olarak Gazze'de İsrail saldırıları sonucu yaşamını yitiren 8 Filistinli ve 7 Ekim'de ölen bir İsrailli gazeteci için yapıldığına dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında, bu saldırıların uluslararası normlar ve insancıl hukuk açısından "ayrım gözetmeyen saldırı" karakterinde olduğu ve "sivilleri hedef alarak orantısız güç kullanımının" Roma Statüsüne göre bir savaş suçu oluşturduğu belirtildi. Ayrıca, İsrailli gazetecinin trajik ölümü de Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde korunan bir bireyin bilinçli bir şekilde hedef alınması olarak değerlendirildi.

MEDYA KURULUŞLARINA DA ZARAR

RSF'in ifadelerine göre, Gazze'de faaliyet gösteren 50'den fazla medya ofisinin bilerek zarar gördüğü ve bu çatışmalar sırasında toplamda 34 gazetecinin hayatını kaybettiği, bu gazetecilerden 12'sinin görev esnasında yaşamını yitirdiği aktarıldı.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, Gazze'de medya mensuplarına yönelik saldırıların sürekliliği ve şiddetinin UCM'nin konuyla ilgili bir soruşturma başlatmasını kaçınılmaz kıldığına vurgu yaptı.

Bunun yanı sıra, RSF'nin 2018 ve 2021 yıllarında Gazze'de Filistinli gazetecilere karşı gerçekleştirilen savaş suçlarıyla ilgili UCM'ye daha önce de başvurduğu bilgisi paylaşıldı.

Kaynak: AA