Spacex'in Starship roketi ikinci denemesinde de başarısız oldu. Elon Musk'ın liderliğindeki SpaceX şirketinin geliştirdiği Starship uzay aracı, cumartesi günü gerçekleşen ikinci deneme uçuşunda başarısız oldu. İlk uçuş denemesi sırasında uzaya ulaşamadan patlayan Starship, bu kez de uçuşunu tamamlayamadan infilak etti.

KALKIŞ VE PATLAMA ANI

Starship, SpaceX'in Texas'taki üssünden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Planlandığı üzere 90 dakikalık bir uçuş gerçekleştirecek olan roket, başarıyla tamamlanabilseydi, Hawaii yakınlarındaki Pasifik Okyanusu'na düşecekti. SpaceX, bu projenin sonunda Starship'in 1,5 saat içinde tam bir dünya turu yapmasını hedefliyor.

Fırlatmanın iki buçuk dakikasında, uzay aracının iki aşaması birbirinden ayrıldı. Ancak SpaceX, kısa bir süre sonra ikinci aşamadan sinyal alamadığını bildirerek Starship'i "kayıp" ilan etti. Şirketin açıklamasına göre, roketin "kendini yok etme" mekanizması devreye girdi.

İKİNCİ DENEMEDE İLERLEME KAYDEDİLDİ

Nisan ayında gerçekleştirilen ilk denemede 4 dakika içinde patlayan Starship'in, bu sefer Super Heavy'nin 33 motoru sayesinde uzaya ulaşmayı başardığı belirtildi. Starship, planlandığı üzere Super Heavy'den ayrılmayı başardı ancak "otomatik terminasyon sistemi"nin devreye girmesi patlamaya yol açtı. Roketin neden kendini yok ettiği konusunda henüz net bir bilgi verilmedi.

ELON MUSK'IN UZAY YARIŞINDAKİ İDDİASI

SpaceX, NASA'nın geçen yıl Ay'a mega roket fırlatmasıyla uzaya çıkabilen en güçlü roket unvanını kaybetmişti. Ancak SpaceX, Starship projesiyle bu unvanı geri kazanmaya çalışıyor. İki başarısız denemeye rağmen, şirket Starship'in yakın gelecekte tarih yazacağına inanıyor.

STARSHIP'İN ÖZELLİKLERİ VE PLANLARI

Starship, derin uzaya kargo ve çok sayıda astronot taşımayı amaçlayan süper ağır bir roket ve uzay aracı. SpaceX, roketinin NASA'nınkine kıyasla iki kat daha fazla itme gücüne sahip olduğunu tahmin ediyor. Paslanmaz çelikten yapılan 120 metre yüksekliğindeki roket, sıvı metan ve oksijenle çalışıyor. Starship'in son hedefi, Ay'a, Mars'a ve diğer uzay destinasyonlarına yeniden kullanılabilir fırlatma ve iniş sistemiyle yolculuk yapmak.

NASA'NIN STARSHIP KULLANIM PLANLARI

NASA, 2025 ve 2027'deki Artemis III ve IV görevlerinde astronotları Ay'a indirmek için Starship'i kullanmayı planlıyor. 4 milyar dolarlık sözleşme kapsamında, SpaceX öncelikle Ay'a mürettebatsız bir test uçuşu gerçekleştirecek. Artemis III'te Starship, astronotları Ay'ın güney kutbuna götürecek ve dördüncü görevde Ay yörüngesindeki Gateway uzay istasyonuna yanaşacak.

NASA yöneticisi Bill Nelson, şirketin sözleşmeye uygun hareket ettiğini ve yıl sonuna doğru Ay'a insansız bir iniş yapmayı planladığını belirtti. 2024'ün sonlarında astronotlarla gerçekleştirilecek bir diğer iniş bu görevi takip edecek. Ancak NASA'nın Starship'e olan güveni yaz boyunca azalmış gibi görünüyor. Jim Free, programda yaşanabilecek kaymaların Artemis III görevi hedeflerinde değişikliklere neden olabileceğini ifade etti.

Editör: Mevlüt Peker