"Halkın bir kısmını aşağılama" suçuyla haklarında 1 yıl hapis istemiyle yargılanan 14 kişi, hakim karşısına çıktı. 6 Ağustos 2023 tarihinde Taksim'de meydana gelen olayda OnlyFans üyesi oldukları iddia edilen bir grup kişi, sokağa sahte dolar fırlatmış ve sosyal medyadan ""Taksim'de muhtaçlara dolar dağıtalım dersek" yazısı ile paylaşmıştı. Kısa sürede viral olan video sonrası tepkiler çığ gibi büyümüştü. Konuyla ilgili başlatılan inceleme sonrası şüpheli isimlerin, Büyükçekmece Alkent Mahallesi'nde kiraladıkları bir villada, sosyal medya hesabı için videolar çektikleri tespit edilmiş ve adrese yapılan operasyonda 5 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen 5 şüpheli "Halkın bir kesimini alenen aşağılama" suçundan adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Diğerleri ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.

HAPİS İSTEMİYLE YARGILANDILAR

Serhat G'nin arasında bulunduğu 14 şüphelinin "Halkın Bir Kesimini Sosyal Sınıf Farklılığına Dayanarak Alenen Aşağılama" suçundan 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapisleri talep edildi.

taksim-sahte-dolar

OLAYLA İLGİLİ İLK DURUŞMA YAPILDI

Olaya ilişkin ilk duruşma, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan 10 sanık gelirken; diğer 4 sanık bulundukları şehirlerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldılar.

Sanık Azize Zehra Ö. savunmasında, "Olay anında İstiklal Caddesi'nde para dağıtanlar arasındaydım, görüntülerin sosyal medyada yayınlanacağını bilmiyordum. Sosyal deney dediler, ben de katıldım" dedi. Sanık Azra Nur A. ise para dağıtanlar arasında olduğunu söyleyerek "Marka tanıtım amaçlı reklam olduğu söylediler. Sosyal deney olduğu söylendi. Suç olduğunu bilseydim yapmazdım. Sosyal medyada da paylaşılacağını bilmiyordum" diye konuştu.

Sanık Kadir Can D. modellik yaptığını belirterek "İşim bu. Ticari amaçlı sosyal deneydi. Paylaşımdan haberim yok, suç olduğunu bilmiyorum" dedi. Sanık Mehmet T. de modellik yaptığını, çekim olduğu söylenince gittiğini, diğer sanıkları tanımadığını, kendisine sosyal deney olduğunun söylendiğini ifade etti. Sanık Taha A. "Olay günü oradaydım. Ben de para dağıttım, sosyal deney için gitmiştim. Sosyal medyada paylaşılacağından haberi yoktu. Daha sonradan pişman oldum" dedi.

Sosyal deneyin yaratıcısı ve videoyu kaydedip yayınladığı iddia edilen sanık Serhat G. olay günü İstiklal Caddesi'nde olduğunu belirterek "Para dağıtanlar arasında değildim. Paylaşılan videoyu ilk halk paylaştı. Sosyal medyada viral olunca biz de reklam ajansı olarak akşam paylaştık. Buradaki amaç halkı aşağılamak değildi. Sadece sosyal deney yaptık.

'Halkı dolara karşı ezdirmeyeceğiz' yazılı paylaşımı reklam ajansı yapmıştı. Ama benim de haberim vardı, avukatımıza danışmıştık sıkıntı yaşar mıyız diye. Olmayacağını söyleyince paylaştık. Markamızı nasıl değerlendiririz diye düşündük, böyle bir deney yapmaya karar verdik. Olay patladıktan sonra reklam ajansının sayfasında paylaştık" dedi.

taksim-sahte-dolar-olayi

Sanık Musa A. ise para dağıtmadığını, güvenlik için orada bulunduğunu, Serhat G. ile çalıştığını belirtti. Sanık Rümeysa Can Ç. "Olay anında orada değildim. Benim doğum günümdü. Arkadaşım kutlamak için çağırdı, İstanbul'a geldim. Söz konusu evde doğum günümü kutlamak amacıyla buluşmuştuk" dedi.

AVUKATLARDAN SAVUNMA TALEBİ

Sanık Serhat G'nin avukatı, "Tüm dünyada insanlar sosyal medyadan para kazanmak için içerik üretiyorlar. Müvekkilim farklı insanları bir araya getirip markalaşarak elit bir kesime hitap etmek üzere içerikler çekiyor. Para atılırken kimsenin ağzından 'Alın fakirler' tarzında bir şey çıkmıyor. Dolar değil de, 'tadı tuzu olmayanlara şeker dağıtıyoruz' deseler yine gündem olur, tepki çekerlerdi" diyerek müvekkilinin yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Diğer sanıkların avukatı ise "Ceza alınsa bile muhtemelen hükmün açıklanması geri bırakılacaktır. Bir gecede evde bulunan herkes gözaltına alındı. Sanıkların adli kontrollerinin kaldırılmasını talep ediyorum" dedi.

Kaynak: DHA