Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünü 18 kilometre güneyde olarak belirtti. 34,8 kilometre derinlikte meydana gelen sarsıntı, bölgede hasara yol açtı ve ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, 90'dan fazla kişi yaralandı.

TAYVAN MERKEZİ METEOROLOJİ İDARESİ'NDEN AÇIKLAMA

Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA), depremin büyüklüğünü 7,2 olarak duyurarak, Hualien'in 25 kilometre güneyinde ve 15 kilometre derinlikte kaydedildiğini bildirdi. CWA, bu depremin Tayvan'ı vuran en güçlü deprem olduğunu belirterek, Ada'nın kuzey bölgeleri için tsunami uyarısında bulundu.

Tayvan Deprem 03042024 Aa (1)

ARTÇI SARSINTILAR VE TSUNAMİ UYARILARI

İlk depremden sonra 20 dakika içinde Hualien kentinin 11 kilometre kuzeydoğusunda 12,6 kilometre derinlikte 6,4 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı daha kaydedildi. USGS verilerine göre, 6,4'lük artçı depremin dışında 4,7 ila 5,7 büyüklüğünde 16 artçı sarsıntı daha yaşandı. Tayvan Adası dışında Çin ana karasında ve çevre ülkelerde de tsunami uyarıları yapıldı. Çin Tsunami Uyarı Merkezi, en yüksek seviyeli uyarı olan "kırmızı uyarıyı" yayımladı.

Tayvan Deprem 03042024 Aa (2)

DEPREM SONUCU CAN KAYBI VE YARALILAR

Tayvan İtfaiye Ajansı, Hualien'deki depremde 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Hualien, Yilan, Taipei, Yeni Taipei, Keelung ve Taoyuan şehirlerinde ise en az 90 kişinin yaralandığı belirtildi. Hualien'de çok sayıda binanın hasar gördüğü ve bazılarının yıkıldığı bildirildi.

ALTYAPIDAKİ HASARLAR VE ULAŞIM SORUNLARI

Hualien'in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu, meydana gelen çöküntüler nedeniyle ulaşıma kapandı. Taoyuan Uluslararası Havalimanı'nın tavanının bir kısmı da çöktü. Ayrıca, Hualien çevresinde ve Ada'nın iç kesimlerindeki birçok kara yolunun çöküntü ve kayaların devrilmesi sebebiyle ulaşıma kapandığı belirtildi.

Tayvan Deprem 03042024 Aa (3)

ELEKTRİK VE İNTERNET KESİNTİLERİ

Siber güvenlik ve internet gözlemcisi "NetBlocks"a göre, depremden sonra bazı bölgelerde elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Ancak, Tayvan Elektrik Şirketi, yerel saatle 10.30 itibarıyla kesintilerin büyük bölümünün giderildiğini duyurdu.

HIZLI TREN SEFERLERİ DURDURULDU

Tayvan Yüksek Hızlı Tren Şirketi, deprem sonrası herhangi bir tren kazası veya altyapı hasarı yaşanmadığını açıkladı. Ancak, seferlerin denetim amacıyla geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Tayvan Deprem 03042024 Aa (4)

LİDERLERİN TALİMATLARI VE ACİL DURUM MERKEZİ KURULUYOR

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, depremin yol açtığı hasarın endişe verici olduğunu belirterek ordudan Hualien ve diğer bölgelerdeki kurtarma çalışmalarına destek vermelerini istedi. Başkan Yardımcısı Lai Ching-te ise hükümetin acil durum merkezi kurduğunu duyurarak vatandaşlardan sakin ve dikkatli olmalarını istedi.

JAPONYA VE FİLİPİNLER'DE TSUNAMİ UYARILARI

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), ülkenin güneybatısındaki Okinawa ve Miyako adaları için 3 metre yüksekliğe erişebilecek tsunami uyarısında bulundu. Japon haber ajansı Kyodo, depremden sonra dev dalgaların Okinawa yakınlarındaki Yonaguni ile İşigaki adalarının kıyılarına ulaştığını bildirdi. Seferlerin iptal edildiği Okinawa'daki Naha Havalimanı'nın boşaltıldığı belirtildi. Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, deprem sonrası Okinawa bölgesinde hasar tespit faaliyetinin sürdüğünü açıkladı. Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs) ise tsunami tehlikesi nedeniyle kıyı bölgelerinin boşaltılması uyarısında bulundu.

Tayvan Deprem 03042024 Aa (5)

HATIRLATMA: 1999 DEPREMİ

Tayvan'da 21 Eylül 1999'da Taipei'nin 150 kilometre güneyinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmıştı.

Editör: Mevlüt Peker