Rusya Federasyonu'na dahil olan Dağıstan'daki Mahaçkale Havaalanı, İsrail'in Gazze'ye yönelik eylemlerine protesto olarak İsrail'in başkenti Tel Aviv'den gelen uçağın inişiyle kaosun kıyısına geldi. Tepki gösteren yüzlerce kişi, havaalanına akın ederek uçağın geri dönmesini talep etti. Filistin bayraklarıyla donanmış olan protestocular, iniş yapmış olan uçağın yolcularını da aramaya başladı. Olaylar sırasında havaalanının cam ve kapıları hasar aldı.

BÖLGE LİDERİNDEN "PROVOKASYON" AÇIKLAMASI

Dağıstan lideri Sergey Melikov, yaşanılan olayları bir "provokasyon" olarak değerlendirdi ve tansiyonun düşürülmesi çağrısı yaptı.

UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

Rusya'nın sivil havacılık otoritesi, çıkan olaylar sebebiyle Mahaçkale Havaalanı'nı geçici olarak uçuşlara kapattığını duyurdu. Olayların ardından İsrail'den gelen uçak ve yolcularının durumu hakkında bir bilgilendirme yapılmadı. Ancak, Rusya'nın ilgili birimleri, meydana gelen sorunun çözülmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

İSRAİLLİ YOLCULAR GÖZETİM ALTINDA

Havaalanına yapılan bu ani eylemin sonrasında, İsrail'den gelen birçok yolcu güvende tutulmak amacıyla gözetim altına alındı. İsrail yetkilileri, "Gözetim altında olan vatandaşlarımızın en kısa sürede Moskova'ya taşınması için girişimlerde bulunuyoruz" açıklamasını yaptı. İsrail hükümeti de yaşanan bu durumu yakından izliyor ve Rus güvenlik güçlerinden İsrail vatandaşlarının korunmasını talep ediyor.

ARBEDEDE YARALILAR VAR

Mahaçkale Havaalanı'ndaki gergin anlarda 20 kişi yaralandı. Rusya Sağlık Bakanlığı, iki kişinin durumunun ciddi olduğunu ve tedavilerinin devam ettiğini belirtti. Rusya İçişleri Bakanlığı ise yaşanan olayları kontrol altına aldıklarını ve 60 kişiyi gözaltına aldıklarını duyurdu.

Dağıstan lideri Sergey Melikov, havaalanının birkaç gün içerisinde normal faaliyetine döneceğini ifade ederken, yaşanan bu protesto eylemlerinin Ukrayna'dan yönlendirilen sosyal medya hesapları aracılığıyla yapıldığına dikkat çekti.

Kaynak: AA-İHA