Tüm ülkenin gündemini sarsan kaza, sosyal medyada çok ses getirirken olayın ihmal sonucu gerçekleştiği iddiaları ortaya atıldı. 1 kişinin hayatını kaybettiği 10 kişinin de yaralandığı elim kazada 174 kişi de mahsur kaldı. AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye, Sahil Güvenlik, Emniyet, Jandarma, MSB, OGM, Aile ve Sos. Hiz., 112 Sağlık, UMKE, Kızılay, STK ekiplerinden toplam 2 bin 202 personelin sahada yer aldığını belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ilk andan beri yakından takip ettiği kaza hakkında son durumu paylaşırken AFAD Başkanı Oktay Memiş, "Operasyon tamamlanmıştır" dedi.

Antalya Teleferik Operasyonu Tamam 13042024 Iha (2)

TAHLİYE ÇALIŞMALARI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu bilgilere yer verdi: "Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarma çalışmaları ise tamamlanmıştır. Mahsur kalan 24 kabindeki 174 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 13’ü kontrol amaçlı hastaneye sevk edilmiştir" ifadelerini kullandı. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 Jandarma Genel Komutanlığına ait 4, TSK'ya ait 1, OGM'ye ait 1 helikopterin kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yaptığını kaydeden Yerlikaya, şu bilgileri paylaştı: "607'si arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 2 bin 202 personel, 10 helikopter, 1 askeri kargo ve 1 keşif uçağı, 315 araç, 11 ambulans ile 2 dron görev yapmıştır. Kurtarma çalışmalarını gece gündüz aralıksız sürdüren, fedakarca görev yapan tüm kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum."

Antalya Teleferik Operasyonu Tamam 13042024 Iha (3)

“13 ŞÜPHELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki kazaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirtti. Bakan Tunç, soruşturmaya ilişkin, "Olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet başsavcı vekili ve 1 Cumhuriyet savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyet, kabinlerde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam ederken detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yapmıştır" dedi.

Antalya Teleferik Operasyonu Tamam 13042024 Aa (5)

Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön rapora değinen Tunç, "Olayın, teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirilmektedir. İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, bahsi geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Hepimizi üzen olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Editör: Kübra Şenal